Cum ar arăta un oraş expropriat? Protest pentru Roşia Montană

7

Joi, 6 octombrie, în judeţul Harghita s-a desfăşurat  o acţiune de protest împotriva modificării şi completării Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private exproprierea forţată a cetăţenilor în scopul derulării unor proiecte miniere. Acest proiect legislativ, flagrant anticonstituţional, sfidează, printre altele, logica juridică elementară, dreptul fundamental la proprietate, cât şi Convenţia de la Aarhus privind accesul la justiţie în problemele de mediu.

Protestul a constat din “exproprierea” simbolică a imobilelor unor instituţii şi autorităţi publice reprezentative, a unor sedii de partide cât şi a unor instituţii massmedia din Miercurea-Ciuc, prin înmânarea unor ‘Decizii de expropriere’ fictive reprezentanţilor acestora – motivul fiind realizarea unui proiect minier aurifer fictiv ce ar urma să se desfăşoare pe raza judeţului Harghita. Mai precis: imobilele expropriate ar urma să fie demolate pentru a face loc unor cariere şi exploatări miniere similare celor propuse la Roşia Montană.

Prin acest gest inedit s-a dorit atragerea atenţiei publicului larg, a massmediei şi a factorilor politici asupra faptului că modificarea Legii Minelor este ‘dedicata’ exclusiv proiectului minier de la Roşia Montană, prin aceea că ar permite companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) să exproprieze forţat acei proprietari de imobile care au refuzat să-şi vândă până în prezent casele şi terenurile, făcând astfel imposibilă începerea proiectului minier. Totodată, implementarea noii Legi a Minelor va afecta, teoretic cel puţin, drepturile oricărui locuitor al ţării, deoarece, pe viitor, exproprierile forţate de la Roşia Montană vor putea fi aplicate în orice altă localitate din ţară unde se găsesc zăcăminte de resurse minerale!

Printre instituţiile “expropriate” în Harghita se numără:

-Casa natală a ministrului Culturii Kelemen Hunor, din comuna Cartă;

-Primaria municipiului Miercurea-Ciuc;

-Sistemul de Gospodărire a Apelor Miercurea-Ciuc;

-Catedrala Romano-Catolică din Sumuleu Ciuc;

-Liceul Marton Aron;ndaţiei pentru Parteneriat;

-Penitenciarul din Miercurea Ciuc;

-O benzinărie Rompetrol.

Pe imobilele expropriate au fost lipite deasemenea afişe conţinând următoarele inscripţii“Republica Minieră RMGC (stemă fictivă) / Partidul Cianurist Român (siglă fictivă) / Imobil expropriat de RMGC pentru cauza de utilitate privată, conform Legii Minelor Nr. 85/2003, actualizată 2011′ / SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!” (text) Participanţii la acţiune au purtat echipament “specific” de mineri (caschete prevăzute cu lanternă, salopete, mănuşi şi măşti de protecţie). Acţiunea a avut loc la Sibiu, Iaşi şi va continua la Bacău în ziua de vineri, 07. 10. 2011, urmând să se organizeze acţiuni similare şi în alte oraşe ale României

 


7 comentarii

  1. Un oras expropriat la misto, zona de acolo expropriata in primul rand o sa arate ceva mai bine pentru ca vor exista case mai noi, nu o sa mai fie totul darapanat din cauza ca nu exista bani. Plus ca o parte din casele vechi monument instoric au spus ca le vor reface

    • Da, clar o sa arate mai bine. Uite ce fain arata Luna de aici de jos. Fix asa o sa arate si Rosia Montana. Cu cratere si toate alea. Si sa vezi ce fain o sa ne dam cu motocicleta de enduro pe acolo dupa ce se inchide mina. Si nici macar n-o sa se mai sperie veveritele din simplu motiv ca n-o sa mai fie veverite ca sa se sperie. Si dupa ce o sa ne dam cu motorul prin crater, o sa facem o baie in lacul cu cianura.

  2. Scuze, dar acum ce naiba sa mai salveze din rosia montana? Ati vazut in ce hal a ajuns? Stau casele sa cada pe oameni si astia nu vor sa plece.Daca era vorba de o autostrada de care se foloseau toti sa vezi cum se ducea toata tara sa-i dea afara din case. Acum vor salvare. Ipocrizie!

    • Crezi ca ii intereseaza pe cei din usl sau pe astia de la proteste cum arata zona? Multi nu au vazut-o nici macar in poze. Exproprierile alea sunt bine venite pentru ca ei stateau in niste case care mai aveau putin si se daramau

  3. lucrurile nu stau chiar asa cum se crede. eu am vorbit cu localnici. toti carora li s-au cumparat casele a fost pentru binele lor, ca in exploatarile trecute au fost familii care s-au trezit cu bolovani foarte mari la ei in casa. asa ca, nu e de joaca cu aceste lucruri. dar, nu sunt de acord cu aceasta lege, dupa cum bine ziceti, incalca constitutia pentru interese private.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger