Cum ar arăta mâncărurile din cărți celebre ale lumii

0

Fictitious Dishes: An Album of Literature’s Most Memorable Meals (Feluri de mâncare fictive: Un album cu cele mai memorabile mese din literatură, în traducere liberă) este un proiect ingenios realizat de designerul Dinah Fried, care a gătit și fotografiat mese extrase din aproape două secole de ficțiune celebră, aflăm de pe Brain Pickings. Fiecare fotografie este însoțită de pasajul în care apare rețeta reconstruită și de câteva informații privind autorul, romanul și mâncărurile respective.

 

oliver twist

Oliver Twist, de Charles Dickens, 1837

Copil fiind, Oliver era disperat de foame și nechibzuit în suferința lui. S-a ridicat de la masă și, înaintând spre institutor, cu bolul și lingura în mână, a spus, oarecum alarmat de cutezanța lui: “Vă rog, domnule, mai vreau.”

moby dick

Moby Dick, de Herman Melville, 1851

Cum pofta noastră de mâncare fusese întețită de călătoria glacială și cum, mai ales, Queequeg își vedea mâncarea preferată în fața lui, iar supa cremă cu fructe de mare era excelentă, am expediat-o super rapid.

Fictitious Dishes: Alice's Adventures in Wonderland

Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll, 1865

“Servește niște vin”, a spus Iepurele de Martie pe un ton încurajator. Alice a studiat masa din toate părțile, dar nu era nimic pe ea în afară de ceai.

metamorfoza

Metamorfoza, de Franz Kafka, 1915

Erau legume vechi, pe jumătate putrede; oase de la masa de seară, îmbibate în sos alb care se întărise; și câteva stafide și migdale; niște brânză pe care Gregor o declarase necomestibilă cu două zile în urmă; o chiflă uscată și niște pâine cu unt și sare… 

de veghe

De veghe în lanul de secară, de J.D. Salinger, 1951

Când sunt ieșit din casă, mănânc de obicei un sandviș cu brânză elvețiană și beau lapte de malț. Nu e cine știe ce, dar îți poți lua destul de multe vitamine din laptele de malț. H. V. Caulfield. Holden Vitamin Caulfield.

 

pe drum

Pe drum, de Jack Kerouac, 1957

Dar trebuia să merg mai departe și să nu mă mai văicăresc, așa că mi-am ridicat geanta, mi-am luat rămas bun de la bătrânul administrator de hotel care stătea lângă scuipătoarea lui și am plecat să mănânc. Am mâncat plăcintă de mere și înghețată – începea să fie mai bine pe măsură ce mă afundam în Iowa, plăcinta era mai mare, înghețata mai bogată.

fear and loathing

Spaime și scârbe în Las Vegas, de Hunter S. Thompson, 1971

“Cârciumile voastre de căcat sunt toate la fel.” Deschisese deja o sticlă de tequila și o dădea pe gât… A tăiat grepfruturile în patru…apoi în opt…apoi în șaișpe…apoi a început să ciopârțească aiurea resturile. 

Urmăriți restul fotografiile pe Brain Pickings.

 

Puteți accesa și:

FOTO Carne și pește îndesate în sticle de plastic, un proiect provocator anti-consum

FOTO Ultimele mese ale prizonierilor condamnați la moarte

Lumea văzută după locul de baștină al alimentelor

Moscova – Petușki, un documentar despre alcool, literatură și dizidență


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger