Cum ar arăta lumea dacă toate liniile ei de metrou ar fi interconectate

0

Colectivul ArtCodeData şi organizaţia non-profit Open Access Initiative din New York şi-au imaginat un scenariu în care toate liniile de metrou din lume s-ar reuni în cadrul unei singure reţele, scrie CityLab. Rezultatul a fost un colaj digital în care au fost interconectate sistemele de metrou din 214 oraşe ale lumii, 791 de linii şi 11.924 de staţii în total. Ideea a fost inspirată de o hartă creată în 1959 de arhitectul Constant Nieuwenhuys, care şi-a imaginat “Noul Babilon” – un sistem fără graniţe extins pe toată planeta, în care oamenii pot călători oriunde fără restricţii.

Gerardo Cid, designerul proiectului, a adunat toate hărţile cu reţele de metrou pe care le-a găsit pe net, le-a descompus şi a reorganizat liniile astfel încât toate să fie interconectate. Rezultatul poate fi descris ca un “haos organizat”; linii colorate se încrucişează între ele într-o reţea încâlcită şi virează în direcţii diferite. Cid recunoaşte că nu este un desing funcţional şi eficient, dar spune că scopul proiectului, pentru care a fost făcută o pagină pe platforma de crowdfunding Kickstarter şi care şi-a depăşit cu mult ţinta de 6.000 de dolari, a fost să scoată în evidenţă conceptele de conectivitate şi mobilitate umană.

“Ideea din spatele lui a fost să creăm rute imaginare între oraşe”, spune el pentru CityLab. “Arată pur şi simplu pe ce planetă trăim, că sunt atât de multe colţuri care trebuiesc explorate şi că nu trăim într-un pătrat sau într-o reţea”. Designerul vinde hărţile pe care le-a creat în cadrul unei campanii de strângere de fonduri organizată de Open Acces Iniatitve cu scopul de a crea o bază mare de date cu medii accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi în oraşele cel mai vizitate de turişti.

Intersecţia dintre Paris şi New York

Intersecţia dintre Paris şi New York

Intersecţia dintre New York, Moscova şi Sao Paolo

Intersecţia dintre New York, Moscova şi Sao Paolo

Intersecţia dintre Berlin şi Tokyo

Intersecţia dintre Berlin şi Tokyo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger