Cum am putea opri despăduririle: planul REDD+, pe agenda discuțiilor ONU

4

Dacă toate guvernele ar adera la un program internațional de angajament, menit să salveze pădurile Terrei, cunoscut sub numele de REDD+, fenomenul de despădurire ar ajunge la aproape zero în următorul deceniu, susține raportul Living Forests al World Wide Fund for Nature (WWF).

REDD+ (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation – emisii reduse din despădurire și degradare) este un program care propune acordarea unor plăți acelor națiuni aflate în dezvoltare ca, în loc să își taie pădurile pentru activități economice, să le păstreze unde sunt, pentru capacitatea lor de a absorbi carbonul din atmosferă. Întâlnirea oficială a reprezentanților mai multor guverne începe mâine în Africa de Sud, la Durban, în cadrul celui de-al 17-lea summit pe mediu al ONU, iar programul REDD+ se va afla pe lista de discuții.

”Aceste negocieri climatice sunt complexe, înțelegem acest lucru. Dar nu trebuie să trecem cu vederea avantajele REDD+. Dacă este pus în aplicare cum trebuie, am putea proteja în mod real clima și am ajuta popoare întregi să scape de sărăcie. Miza este mult prea mare pentru ca aceste discuții să fie îngropate de detalii tehnice”, a declarat Gerald Steindlegger, Policy Director în cadrul WWF (Forest and Climate Initiative). Estimările WWF sunt că, până în anul 2020, aproximativ 55,5 milioane de hectare de păduri vor fi pierdute. Dacă acum s-ar ajunge la un acord de tipul REDD+, aceste pierderi nu s-ar mai înregistra, iar rata despăduririi ar putea ajunge la aproape zero până în 2020.

Cu toate diferențele de estimări (care variază de la un raport la altul, în funcție de factorii luați în considerare), oamenii de știință sunt cu toții de acord asupra unei concluzii triste: despăduririle și degradarea pădurilor sunt responsabile pentru cel puțin 10% din emisiile totale globale de gaze. ”Pădurile noastre dispar în vreme ce noi discutăm cum să le salvăm”, a spus și Bruce Cabarle, lider al WWF Forest and Climate Initiative. ”Pierderea pădurilor, în forma continuată, va avea consecințe directe asupra climei globale, naturii și nivelului de trai pentru miliarde de oameni. Mesajul este clar: trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja pădurile pentru viitor sau le vom pierde pentru totdeauna”, a accentuat Cabarle. Pentru ca programul REDD+ să devină realitate, ar fi nevoie de un efort internațional anual de 30 – 53 de miliarde de dolari.

 

Sursa și foto: Mongabay News


4 comentarii

  1. Protocolul de la Kyoto e oarecum similar. A fost destul ca SUA sa nu-l ratifice, iar pentru China, Rusia si India – cei mai mari poluatori care l-au semnat – nu s-au impus norme de emisii, Rezultatul a fost ca protocolul a esuat.

  2. Am putea sa contracaram despaduririle plantand intensiv: guerrilla gardening, seedballs.
    Am putea sa plantam pomi fructiferi in loc de gazon sau alti pomi decorativi si sa ne folosim de principiile permaculturii.

  3. Pingback: Sierra Leone a înființat un parc național de 71.000 de hectare pentru protejarea biodiversității | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Vânătoarea ilegală de elefanţi face victime şi printre oameni | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger