Cum am putea avea copii fără sex

5

Autoarea Aarathi Prasad, în cea mai nouă carte sa sa, Like a Virgin: How Science is Redesigning the Reules of Sex, discută o problemă care, la prima vedere, ar părea imposibilă: reproducerea fără sex. După părerea ei, în viitor vom avea părinți singuri: femei care-și vor putea folosi celulele stem pentru a crea embrioni ce-și vor aștepta ”nașterea” în pântece artificiale. De asemenea, cuplurile gay vor putea avea copii din propriul ADN, bărbatul urmând să nu mai aibă nevoie de parteneră pentru a se reproduce.

După cum spune Prasad, aceste tehnologii reproductive ar fi ”marele egalizator biologic și social”: nu va mai conta sexul părintelui, nici vârsta, iar bărbatul și femeia vor putea avea roluri parentale egale. Cartea ei analizează istoric reproducerea în absența sexului, de la experimentele ”nașterilor virgine” din Evul Mediu, când Paracelsus recomanda îngroparea unui vas de sticlă cu spermă în balegă de cal pentru a obține un homunculus, anticipând viitorul tehnologic.

Nu doar celulele stem vor putea fi folosite pentru crearea unor embrioni, spune Prasad: ”Putem folosi, de asemenea, măduva bărbaților pentru a genera spermă, ba chiar și ovule, ceea ce e foarte interesant. Ce trebuie să știm e că nu e vorba de magie,” spune autoarea într-un interviu pentru The Guardian. Deja se fac experimente reușite, de pildă, de a crea embrioni folosind doar ADN-ul a două femele, cum s-a întâmplat în 2004, când un șoricel ”s-a născut” fără tată. Acest tip de tehnologii care folosesc manipularea ADN-ului va permite unei femei să aibă copii de una singură, folosindu-se doar de propriile ovule.

Aceste predicții stârnesc însă deja controverse în rândul celor mai conservatori, așa cum s-a întâmplat și în cazul pântecelor artificiale. Deși deocamdată n-au fost create astfel de pântece decât pentru rechini – în 2008, s-au făcut astfel de experimente pentru a contrabalansa descreșterea populației de rechini cenușii -, în viitor Prasad crede că, mai mult ca sigur, și oamenii vor beneficia de ele. Deja cercetători americani și japonezi lucrează la dezvoltarea unei thenologii viabile care să permită acest lucru: Hung-Ching Liu, de pildă, specialistă în tehnologii reproductive, a reușit deja să creeze țesutul unui pântec artificial din celule recoltate din măruntaiele unei femei. La teste, ovulele implantate în el au fecundat după șase zile, așa cum se întâmplă în mod natural.

Dincolo de chestiunile tehnologice, un prag important va fi etica: ideea de a concepe copii în afara corpului uman va scurtcircuita noțiunea de părinte și rolurile femilor, respectiv ale bărbaților în procesele reproductive. De pildă, în cazul unei femei care și-ar putea observa fetusul dezvoltându-se în afara ei, s-ar putea spune că legătura cu copilul ei va fi de cu totul altă natură, mai puțin implicată. Argumentul lui Prasad însă este că ”noi credem că natura și doar natura este fantastică. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa: noi învățăm de la natură, dar o și putem influența pozitiv. Iar în unele cazuri, copiilor chiar le-ar fi mai bine să se dezvolte în medii artificiale.” De asemenea, deși avem nenumărate considerații etice și sociale, autoarea e de părere că, în fond, corpurile noastre sunt niște mașinării.

 

Sursa: The Guardian


5 comentarii

 1. “ideea de a concepe copii în afara corpului uman va scurtcircuita noțiunea de părinte și rolurile femilor, respectiv ale bărbaților în procesele reproductive”

  Ori am înțeles prost, dar nu tot din ovul + spermă se întâmplă treaba? Mai mult, rolul de părinte se poate schimba sau nu, rolul de părinte nu e neapărat diferit dacă adopți un copil. Cred că se confundă aspectele fizice cu aspectele emoționale, care rămân neschimbate.

  Deși nu-s conservator, nu știu de ce ideea mă face să mă gândesc că poate Huxley a fost un vizionar când a scris Brave New World. Asta dacă comentariile din Reintoarcere în minunata lume nouă nu au fost de ajuns.

  • Captain Planet on

   Ba tot din ovul și spermă se întâmplă lucrurile, dar nu va mai fi necesar ca o femeie să întrețină raporturi sexuale cu un bărbat și viceversa. Din celulele stem ale unei femei se pot obține ovule și spermă, astfel încât aceasta nu mai are nevoie de bărbat. De asemenea, din măduva unui bărbat se pot genera și ovule, astfel încât nu mai are nevoie de femeie. Prin urmare, am putea avea părinți unici, care nici măcar să nu participe la gestație – în cazul femeilor -, atâta vreme cât vor exista pântece artificiale.

 2. Încet – încet sau, de ce nu, cu pași mai repejori, ne apropiem de viziunea filmului NBC, “Intrușii” (1992), cu Richard Crenna și Mare Whinnigam. Știți despre ce e vorba acolo? 🙂

 3. Încet – încet sau, de ce nu, cu pași mai repejori, ne apropiem de viziunea filmului NBC, “Intrușii” (1992), cu Richard Crenna și Mare Whinnigam. Știți despre ce e vorba acolo? 🙂

 4. Pingback: Un animal creat integral din celule stem | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger