Cum ajung promotorii democrației dușmanii ei

17

Narcisa Iorga a primit în 1999 Premiul Clubului Român de Presă pentru Promovarea Valorilor Democraţiei. A fost o ziaristă curajoasă, corespondent de război în Serbia, în timpul bombardamentelor NATO. Într-un deceniu, s-a transformat într-un membru al consiliului CNA, adică în cenzor.

de Dan Sociu

 

Cum ajunge o promotoare a valorilor democrației un dușman al acestora? Pentru că libertatea de exprimare e una dintre aceste valori. Ca să-l parafrazez pe Christopher Hitchens, cele mai frumoase cuvinte din limba română sunt libertatea de exprimare. Cel mai scîrbos e cenzură.

Cenzura e o instituție eternă dar la fel e și dorința oamenilor de a spune ce au de spus. Au fost oameni care au preferat să crape decît să tacă. Isus a murit pentru niște vorbe, Giordano Bruno, Sade, iluminiștii, Gheorghe Ursu, Paul Goma și-au pierdut libertatea pentru că nu și-au ținut gura. Și nu toți aveau lucruri nobile de spus: Larry Flynt, pornograful – nu mai explic, am văzut toți filmul.

Cenzura are multe justificări, unele foarte sofisticate (după cum am aflat de la feministele absolvente de SNSPA, fane înfocate ale cenzurii) dar are un singur sens – un grup mic de oameni, o mică minoritate, crede că știe mai bine ce trebuie să spună și să audă restul. Elita+gîndirea polițienească= cenzura. Ceea ce, oricum ai da-o, e opusul democrației și e o mare aroganță.

Săptămîna trecută, Narcisa Iorga a sintetizat perfect filozofia cenzorilor: Fiecare om are în casă un televizor și ceea ce vede aici preia și el. Dacă la televizor e permis, înseamnă că e voie și în viața reală. Acesta este pericolul cel mai mare. Și nu e vorba doar de sex, ci și de limbajul vulgar care se perpetuează și se transformă în comportament vulgar, apoi în încălcarea normelor de civilizație și așa mai departe.

După Narcisa Iorga, majoritatea oamenilor, în afară de ea și membrii CNA, sunt niște maimuțe care fac ce văd la televizor. Mama mea e o maimuță care se uită la telenovele și imediat cum închide televizorul, începe să-i manipuleze pe ceilalți, să-i sape, să țeasă intrigi, să le fure prietenelor ei bărbații, să otrăvească și să înjunghie. Mama mea, mama Narcisei Iorga, mamele dumneavoastră, tații noștri, noi înșine suntem niște maimuțe care vedem sex la televizor, ieșim în stradă și ne futem orbește (deși asta nici n-ar fi rău). Și nu e vorba doar de sex, nu, e și limbajul vulgar care, în mod alchimic, se transformă în comportament vulgar, apoi acesta duce la încălcarea normelor de civilizație și așa mai departe, pînă la genocid. După cum știe orice adult și susțin feministele, o vorbă obscenă duce la un gest obscen și gestul obscen duce la viol. Toți cei care înjurăm sau spunem pula sau pizda sîntem potențial violatori. Bineînțeles, Narcisa Iorga nu se teme pentru cei educați, care se pot controla, datorită cursurilor universitare la care au fost, se teme pentru plebe, pentru bunicii ei de la țară, cu 4 clase, care s-au transformat în demoni de cînd a apărut programul TV de 24 de ore.

Dar argumentul ultim al CNA sunt copiii. Cu așa ceva nu mai ai ce discuta. Grija pentru copii poate închide orice gură, oricît de democratică. Copiii văd – neîngrădit, se zice pe pagina CNA; dar de ce neîngrădit? n-au părinți care să-i îngrădească? – sex și vorbe urîte la televizor și cresc cu ideea că sexul și vorbele urîte sînt norma sau, mai complicat-cultural, că dacă-vrei-să-reușești-în-viață-trebuie-să-ți-arăți-buricul. Asta e varianta feministelor de la SNSPA și a stîngii burgheze de la noi în general, pentru care problemele societății vin în primul rînd de la mass-media, de la vorbele urîte, de la remarcile sexiste și rasiste, de la fata de la pagina 5.

Nu știu cum a fost copilăria membrilor CNA dar în copilăria mea nu vedeai și nu auzeai la televizor sau în presă nimic sexual dar în fața blocului spuneam poveștile cele mai porcești iar visul nostru cel mai fierbinte era să-i vedem pizda Simonei de la scara vecină, despre care se spunea că și-o arată uneori pe balcon. Dar, din cîte știu eu despre tovarășii mei de joacă, n-am ajuns violatori. Și, în ciuda propagandei comuniste omniprezente, n-am ajuns să credem că trăim în cea mai frumoasă și mai eroică țară și toate căcaturile alealalte. Propaganda n-avea nici un efect pentru că educația noastră se făcea în o mie de feluri și din o mie de surse și mai aveam și unele trăsături fundamentale înnăscute și mai există și jocul social, interacțiunea cu ceilalți, care te învață să te porți. Din cîte știu, nici cei din generația următoare, care au copilărit cu televizorul, n-au ajuns violatori și nu încalcă normele sociale toată ziua bună-ziua. Nu mi se par nici mai răi nici mai buni decît orice altă generație din istorie, ca să nu mai zic că își iau distracția de pe net, în condiții de libertate totală (deocamdată, pentru că n-o să mai țină mult pînă o să-și bage cenzorii botul).

Cum ajung deci promotorii democrației dușmanii ei? Din incapacitatea patologică de a-i percepe pe ceilalți oameni ca oameni, în toate dimensiunile lor și deci ca pe niște egali. E boală psihică și singura apărare împotriva ei e cît mai multă democrație adevărată, pentru că așa a și apărut democrația, să ne păzească de elitiști și pretențiile lor.

Narcisa, să dai premiul înapoi.


17 comentarii

 1. “Cenzura are multe justificări, unele foarte sofisticate (după cum am aflat de la feministele absolvente de SNSPA, fane înfocate ale cenzurii) dar are un singur sens – un grup mic de oameni, o mică minoritate, crede că știe mai bine ce trebuie să spună și să audă restul. Elita+gîndirea polițienească= cenzura. Ceea ce, oricum ai da-o, e opusul democrației și e o mare aroganță.”

  Mhm. Pe-aici, pe la noi, majoritatea crede că romii sunt problema numărul unu a româniei şi că ar trebui să facem diverse chestii fasciste cu ei. De ce să vin eu, o elitistă tâmpită, să le spun că n-au dreptate şi să încerc să-i fac să vorbească mai puţin în spaţiul public, că oricum ideilor lor sunt dominante şi se aud toată ziua, peste tot?

  De asemenea, majoritatea bărbaţilor cred că femeile sînt curve şi că violu e o chestie de făcut bancuri. Păi cum adică eu, elitistă tâmpită şi minoritară, să le spun că n-au dreptate şi să încerc să reduc frecvenţa cu care se reproduce mesaju ăsta? Da, da, sofisticate şi nedemocrate feministele astea de la snspa. Cred ele că ştiu mai bine. Elitiste.

  Sigur că trebuie să discutăm despre cenzură, despre ce înseamnă ea şi unde poate duce şi cam cum ar putea fi folosită. Dar nu uita, dan sociu, că atunci când a interzis un clip pentru că era sexist, cna a luat dreptul de difuzare ÎN TIMPUL ZILEI. Noaptea pot să spună paraziţii ce vor despre curve, că e ţară “liberă”. Libertate înseamnă de regulă că eşti bărbat român şi că poţi să zici ce vrei despre femei şi despre romi. Deci las-o mai moale, că nu-i gravă.

  S-ar putea să găseşti totuşi într-un mihai neamţu un ardent susţinător: el sigur ar zice că grupurile astea minoritare au pretenţii nedemocratice şi dup-aia ar ţipa că “comuniştii, vin comuniştii”. Poate că te-ar contrazice parţial cu elitismul: elitismu-i bun, dacă nu-i feminist. Aşa că vezi şi tu de cine te iei, în ce ordine şi cât de nasol, să nu te trezeşti cu prieteni la care nu te-ai fi aşteptat.

 2. E o vorbă care circulă printre feministe: dacă oftici oameni, înseamnă că ceva-ceva faci bine. L-am ofticat pe Dan Sociu:)
  Dacă pentru tine înseamnă cenzură o luare de poziţie împotriva sexismului din presă şi împotriva distracţiei pe seama violului, cred că ştim ce faci în fiecare seară: te uiţi la emisiunea lui Capatos. Îţi place atât de mult încât ai simţit nevoia să-l aperi, săracul.
  N-oi fi ajuns tu violator (încă), dar nu prea înţelegi cum stă treaba cu sexismul şi jegul pe care trebuie să-l suporte femeile cam peste tot, în emisiuni TV, în ziare, în reclame, la locul de muncă, pe stradă, în autobuz, din partea politicienilor şi instituţiilor statului.
  Eu mă simt cenzurată pentru că nu pot să mă exprim liber într-o societate care mă agresează la tot pasul. Sau asta nu e cenzura aia adevărată de care vorbeşti tu, dragă elitule care crede că experienţa lui personală e singura care contează.

 3. Pentru Dan Sociu – elementar, articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului:
  “ARTICOLUL 10
  Libertatea de exprimare
  1. Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare.
  Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi
  sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor
  publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu
  împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune,
  cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.
  2. Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi
  responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii,
  restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o
  societate democratică, constituie măsuri necesare pentru
  securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa
  publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia
  sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora,
  pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale
  sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii
  judecătoreşti.”
  Subliniez protejarea reputatiei sau a drepturilor altora. Atat!

 4. banana, articolul 10 CEDO e criticabil, nu mi-l flutura ca argument suprem al autoritatii

  misahela, luarea de pozitie e una, cenzura e altceva

  feminista elitista, pe ce te bazezi cind spui ca majoritatea bărbaţilor cred că femeile sînt curve? imi poti demonstra asta? si daca ai spune asta la tv, n-ai merita sa fii cenzurata pentru sovinism? insulti o categorie de oameni (majoritatea barbatilor)

  • dan sociu, mă bazez pe frecvenţa fenomenului “hărţuire stradală”; pe frecvenţa bancurilor pe tema violului. “curvă” pentru majoritatea bărbaţilor înseamnă “disponibilă sexual” şi “mincinoasă” (nu recunoaşte deschis că e disponibilă). de-asta femeile sunt zilnic fluierate, strigate, agresate, atinse, privite insistent etc. pe stradă. de-asta se glumeşte atât de uşor pe tema violului. şi da, sexualizarea excesivă a femeilor la tv la emisiunile “de văzut în familie” contribuie la atmosfera asta minunată, generalizată.
   e nevoie de cna şi de vorbit despre toate astea ca să se schimbe lucrurile.
   dacă aş fi la tv şi aş spune chestia asta n-aş putea fi acuzată de şovinism pentru că ce-am zis n-are legătură cu naţionalismul.
   în plus, nu despre asta e “cenzura”. nu e despre protejarea categoriilor dominante, ci despre protejarea celor vulnerabile.

 5. Dacă articolul 10 CEDO e criticabil (și articolul respectiv este rezultatul discuțiilor între oameni care au habar despre ce vorbesc și care cunosc problematica respectivă), atunci ce putem zice despre articolul unui blogger necunoscut despre care nu știi nici dacă știe despre ce vorbește sau că nu are parti-pris-uri? În mod clar extrem de criticabil!

  În concluzie de ce ne fluturi acest articol (slăbuț și părtinitor în opinia mea) de blog? Mie-mi sună a dublă măsură și oportunism…

  NB presupun că „criticabil” este folosit cu sensul „demn de a fi criticat, care are slăbiciuni”, și nu „care poate fi criticat”, căci orice poate fi criticat, inclusiv ceva fără cusur…

 6. Dan Sociu, daca esti pentru libertatea absoluta de exprimare, atunci nu ar trebui sa le negi nici acestor feministe dreptul de a-si exprima opinia cu privire la libertatea de exprimare! Sau libertatea asta e doar “partial absoluta”, atunci cand iti da voie tie sa scrii pula si pizda, avand impresia ca aduci forta argumentativa opiniilor tale, in timp ce ridicatul unei pancarte pe care scrie “violenta nu e divertisment!” ar trebui aratata cu degetul, ca forma de cenzura?
  Ori eu nu sunt suficient de intelectuala si ceva imi scapa, ori ceva e fracturat in argumentatia ta!

  • Ilona, nu de pancarta aia vorbeam, ci de alea in care i se cere cna-ului sa se implice si mai mult. poate sa se exprime oricine cum vrea, si feministele si femeile care vin la Capatos la emisiune. asta e frumusetea democratiei, diversitatea. daca ar fi dupa iubitorii de cenzura, am avea un discurs public plictisitor si conformist, am vedea numai oameni care mimeaza decentza si sentimentele frumoase. pe unii ii pasioneaza si gunoiul, isteria, indecentza, pornografia, exprimarea urii, exhibitionismul, toate dimensiunile umane. puritanismul ma plictiseste si ii plictiseste si pe milioanele de telespectatori. e interesant cite puncte comune au stingistii burghezi cu islamistii fundamentalisti si fundamentalistii religiosi in general, cu dictatorii pudici gen ceausescu, pe vremea caruia nu vedeai o tzitza la tv si in presa, o injuratura, un scandal. mie imi place america, unde exista si hustler si hillary clinton si dispretuiesc iranul, unde nu e nici una, nici alta (dan sociu)

 7. Dacă vor să cenzureze ceva, s-o cenzureze pe Bahmuţeanu, pe Oana Zăvoranu şi pe alde alea. Nu de alta dar instigă la viol şi la violenţă împotriva femeii. De fapt la ce programe cretine dau, pot să cenzureze televiziunea cu totul iar apoi să-i dea foc. Dacă vrei să fii manipulat şi spălat pe creier, atunci te uiţi la TV. Cu CNA ori fără CNA, televiziunea e tot aceeaşi hazna!

 8. Si iata cum am ajuns sa justificam vulgaritatea, pe criterii de non-cenzura. Problema nu este cenzura, ci faptul ca nu prea mai exista autocenzura. In momentul in care vulgaritatea si limbajul ultrasexualizat devine semn al libertatii, lasati-ma sa va spun ca am luat-o razna. Autorul justifica gunoiul cu alt gunoi al aminitirilor personale. Da, suntem liberi sa vorbim, sa vizionam, sa facem tot ce ne taie capul si tot ce ne cer instinctele noastre de baza, daca asta nu ne baga la inchisoare. Daca asta este criteriul de baza dupa care am ajuns sa discernem binele de rau, atunci vai de capul nostru si vai de ea libertate. Gunoiul ramane gunoi, legalizat sau nu… Oricine confunda libertatea cu a face tot ce-mi produce placere a decazut la statutul de animal. Chiar faptul ca facem dezbateri ample pe lucruri de doi lei arata gradul decaderii noastre. Asa ca devoratorii de gunoi vor ramane asemenea, iar ceilalti vor continua sa condamne haznaua morala care se extinde vertiginos…

 9. Din perspectiva mea Dan Sociu, are perfecta dreptate. Pare ca o buna parte a comentariilor se pliaza pe ,,modelul,, narcisa iorga. Foarte probabil ca o lunga aplicatie pe iorga narcisa, era utila, un soi de disectie.

 10. Dane, ori esti stupid ori esti platit sa spui chestiile astea.

  Orice societate normala la cap are un CNA. In unele e oficializat, iar in altele e informal sub forma “gura lumii”, “opinia publica” etc. Evident ca in tarile unde “gura lumii” si “opinia publica” si-au pierdut valoare si rolul (cum e cazul Romaniei) se IMPUNE (adica nu e optional) un organism oficializat.

  De ce e necesar? Pai tocmai pt. ca nu tot boul sa zica ce’i trece prin cap de dragul libertatii absolute.

  O chestie pe care cei ca dumneata nu o inteleg e ca libertatea nu e un DREPT. Ci o raspundere. Si inca una f. mare amice. Mai tii minte Matrix? Acolo problema se pune f. bine, numa ca mai tre sa si pricepi asta.

  Liber nu te nasti, ci devi prin ASUMARE. Numa ca in capu asta mic al omului modern libertatea insemana ca poa sa spuna ce’i vine de curo-gura, ca poa sa faca orice spre binele propriu doar pt. faptul ca “prin natura” el este asa-zis liber. Pt. altii libertatea inseamna sa ai dreptul de a te pune contra doar de dragul de a te pune impotriva. Sau mai inseamna sa scuipi pe un simbol religios si sa pretinzi ca e libertate de exprimare. Sau mai inseamna sa schimbi 10 parteneri sexuali in 2 luni fara sa poti sa’ti mai aduci aminte cine si ce sex avea si sa te numesti emancipat. Sau mai inseamna ca un cuplu de poponari/e mintali sa nu divulge copilului lor de ce gen este pe principiu ca sa aleaga.

  Ce spana sa mai alegi mai, cand voi atunci cand va stergeti la cur va intrebati (tot in numele libertatii): sa sterg sau sa ling?

  In fine, amice, de’aici de la 2000 km, din mijlocul Europei formolizate, pardon civilizate, iti transmit ca habar nu ai ce’i libertatea. Si mai vreau sa te linistesc ca nu CNA impiedica manifestarea ea.

  • De acord cu “un admirator”. Eu am vrut sa nu fiu atat de dur, dar acesta este adevarul. Inainte sa-ti exprimi “libertatea”, trebuie sa te eliberezi de propria prostie, de propria vulgaritate, de propria dependenta de pornografie, limbaj murdar, animalism instinctual…etc!
   Drogatul striga dupa libertatea de a-si lua doza. Este aceasta libertate?
   Betivul striga cu libertatea de a-si bea mintile. Este aceasta libertate?
   Obsedatii sexuali striga dupa libertatea de a face sex cu oricine si oricand. Este aceasta libertate?
   Vulgarul striga dupa libertatea de exprimare in cuvinte obscene. Este aceasta libertate? Si exemplele pot continua…
   Cei care au luptat dupa libertatea de exprimare, credeti ca la asa ceva se gandeau? Nici pe departe. Ei au militat pentru libertatea de a exprima adevaruri eliberatoare, pentru libertatea de a te exprima impotriva oprimarii si abuzului, nicidecum pentru libertatea exprimarii imoralitatii si nonvalorii.
   Deci, mai intai de a urla dupa libertatea de exprimare, verifica-ti propria sanatate morala sau chiar mentala, asigura-te ca lumea devine mai buna prin exprimarea ta. Daca nu, mai bine taci si invata ce inseamna cu adevarat sa fii OM.
   Dar cand reperele morale sunt fixate DOAR in instinctele mele cine sa mai discearna intre bine si rau…

 11. Pingback: Dezbatere: Ar trebui ca televiziunile private să aibă responsabilități educaționale față de public? | TOTB.ro - Think Outside the Box

 12. ei căcat. feminismu e fundamentat religios. adică a ajuns aşa, în inconştientu colectiv, că femeile-s curve dacă se spală pe dinţi, dacă ies pe stradă, dacă fustă scurtă etc. şi dacă nu-s curve, gata, sunt frigide. şi dacă-s frigide au valoare potenţială de curvă. că nu se fute c-o vrea mare, c-o vrea-n cur, că n-o satisface nimeni, deci e curvă. discursul despre sexualitate a început în secolu 19, când simbolu feminităţii era deja compromis moral. opresiunea femeii era justificată religios, toată lumea se spăla pe mâini şi femeile rămâneau curve. feministele get-beget au dreptate. e un cretinism să zici că femeile nu-s hărţuite, deşi ca burlac care-şi adună scamele din buric, din poziţia băutorului zilnic de ursus şi comentator sportiv nu ţi-ai da seama. dar sunt de acord în ceea ce priveşte mass-media. să închizi indignat ochii de fiecare dată când vezi o pizdă înotând în propria prostie la televizor presupune să-ţi imaginezi societatea româneasCĂ CA o adunare de cretini lipiţi toată ziua de ecrane. deci să-i faci proşti. să zici “voi n-aveţi filtrul informaţiei, dar lasă că vă apărăm noi dreptul la moralitate şi bun-simţ”
  iar cu poziţia femeii: normal că-i uşor să faci glume despre viol când nu eşti însurat şi nu te ia adrenalina numai gândindu-te cum bagi cuţitu-n oricine ţi-ar atinge soţia.

 13. ei căcat. feminismu e fundamentat religios. adică a ajuns aşa, în inconştientu colectiv, că femeile-s curve dacă se spală pe dinţi, dacă ies pe stradă, dacă fustă scurtă etc. şi dacă nu-s curve, gata, sunt frigide. şi dacă-s frigide au valoare potenţială de curvă. că nu se fute c-o vrea mare, c-o vrea-n cur, că n-o satisface nimeni, deci e curvă. discursul despre sexualitate a început în secolu 19, când simbolu feminităţii era deja compromis moral. opresiunea femeii era justificată religios, toată lumea se spăla pe mâini şi femeile rămâneau curve. feministele get-beget au dreptate. e un cretinism să zici că femeile nu-s hărţuite, deşi ca burlac care-şi adună scamele din buric, din poziţia băutorului zilnic de ursus şi comentator sportiv nu ţi-ai da seama. dar sunt de acord în ceea ce priveşte mass-media. să închizi indignat ochii de fiecare dată când vezi o pizdă înotând în propria prostie la televizor presupune să-ţi imaginezi societatea româneasCĂ CA o adunare de cretini lipiţi toată ziua de ecrane. deci să-i faci proşti. să zici “voi n-aveţi filtrul informaţiei, dar lasă că vă apărăm noi dreptul la moralitate şi bun-simţ”
  iar cu poziţia femeii: normal că-i uşor să faci glume despre viol când nu eşti însurat şi nu te ia adrenalina numai gândindu-te cum bagi cuţitu-n oricine ţi-ar atinge soţia

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger