Cum afectează schimbările climatice viaţa speciilor din lumea animală

0

Schimbările climatice sunt învinovăţite pentru recolte proaste, pentru secete, furtuni severe, creşterea nivelului apei mărilor – dar acestea sunt doar parte din efectele drastice ale fenomenului. Impactul modificărilor climatice asupra ecosistemelor de pe planetă este vizibil, din ce în ce mai puternic şi conturbă sau schimbă total viaţa şi comportamentul multor specii din lumea animală.

 

 

Autorii TreeHugger au identificat şase situaţii (deja analizate de specialişti şi luate în considerare pentru viitorul nu foarte îndepărtat) în care, în baza unor studii serioase, se poate estima care va fi impactul schimbărilor cauzate de climă asupra unor specii de animale, organisme marine sau păsări.

 

1. Peştii clown surzesc


Adorabilii peşti Nemo, cum îi ştie acum toată lumea (peştii clown), îşi pierd auzul din cauza fenomenului de acidulare a apei oceanelor. Drept urmare, reacţia lor faţă de posibili prădători nu mai este atât de rapidă, ceea ce ar putea duce chiar la dispariţia speciei.

 

2. Evoluţia o poate lua razna


Înţeleapta ştiinţă spune că evoluţia se întâmplă într-un timp lent şi îndelungat, de-a lungul multor generaţii. Dar noi cercetări arată că, din cauza schimbărilor mult prea rapide ale mediului, plante şi animale se adaptează şi cresc şi ele viteza evoluţiei, uneori cu o rată atât de accelerată, încât îngrijorează oamenii de ştiinţă.

 

3. Coralii nu mai cresc


Recifele de corali, fundamentul „pădurilor” din oceane, răspund direct la creşterea temperaturii: din păcate, răspunsul înseamnă că şi-au încetinit rata de creştere atât de mult, încât oamenii de ştiinţă spun că aproape s-a oprit – sau se va opri foarte curând.

 

4. Dispar specii de păsări


Temperaturile cresc, numărul de păsări descreşte, arată studiile – mai exact, spune concluzia Universităţii Utah, o încălzire globală cu 3,5 grade Celsius va duce la extincţia a aproape 900 de specii de păsări terestre.

 

5. Animalele ar putea deveni mai mari…


Cercetătorii din California au descoperit că păsările din mai multe regiuni analizate (SUA) au devenit, încetul cu încetul, mai mari în ultimii 40 de ani. Desigur, descoperirea contrazice puţin anumire teorii privind adaptarea animalelor la schimbările climatice, precum şi punctul următor:

 

6. Animalele ar putea deveni tot mai mici…


Unele cercetări deja au demonstrat acest fenomen în cazul anumitor mamifere şi se consideră că printre speciile cele mai afectate de micşorare din cauza schimbărilor climatice se vor număra cele cu sânge rece.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger