La aproape 20 de ani după ce oamenii de știință au identificat pentru prima oară fumatul ca factor de risc pentru osteoporoză și fracturi osoase, un studiu recent arată exact cum fumul de țigară afectează oasele, informează Science Daily. Acesta face ca organismul oamenilor să producă cantități excesive din două proteine ce declanșează un proces natural prin care se descompun oasele.
Autorii studiului, publicat în Journal of Proteome Research, spun că cercetările anterioare au sugerat că toxinele din fumul de țigară slăbește oasele, afectând activitatea osteoblastelor, celulele care duc la generarea de oase noi, și a osteoclastelor, care descompun țesuturile osoase vechi. Slăbirea oaselor sau osteoporoza poate spori riscul de fracturi și reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor în vârstă.
Pentru a arăta modul în care fumatul slăbește oasele, oamenii de știință au analizat diferențele privind activitatea genetică din celulele măduvei spinării la fumători și nefumători. Au descoperit că fumătorii produc cantități mult mai mari din două proteine care potențează activitatea osteoclastelor în comparație cu nefumătorii. Rezultatele au fost confirmate și cu ajutorul unor experimente pe cobai.
Foto: Flickr/Tahmid Munaz™
Puteți citi și:
2 comentarii
fumatul ramane si o mica bucurie, cine nu a fumat niciodata nu stie, pacat ca dispare si asta pe fundul crizei din tara si implicit cresterii pretului
spune parerea ta pe http://fumatulestebun.wordpress.com/fumez-deci-slabesc/