Cum afectează ACTA Wikipedia: Interviu cu Străinu, administrator al Wikipedia în limba română

0

Cum multă lume crede (greșit) că protestul anti ACTA este unul al tinerilor care vor să downlodeze filme și muzică gratis de pe internet, Vice România s-a gândit să intervievăm actorii principali care ar fi afectați de acest tratat în caz de ratificare.

 

Vice România

 

Anul trecut, Wikipedia a fost accesată în medie de 55 milioane de oameni lunar, adică cam 1,83 milioane pe zi. Dintre aceștia, aproximativ 0,84 milioane de vizite aparțin României. Wikipedia este realizată în prezent de un număr de 1413 voluntari. Unii fac mici modificări, alții au contribuții sistematice. Am scris la Fundația Wikimedia, organizația care deține mărcile Wikimedia, Wikisursă, Wikimanuale etc. și ne-a răspuns la întrebări Utilizator:Străinu, după ce s-a consultat cu echipa.

Este ACTA ceva necesar?

Nu. Există deja atât convenții internaționale privind drepturile de autor, cât și legislație și practică legală în acest domeniu, în aproape toate statele.

Cum ar afecta ACTA, Wikipedia?

Duce la un climat de suspiciune, iar wikipediștii vor simți că nu-și pot exprima la fel de liber opiniile editoriale. Vor exista unelte prin care un politician, nemulțumit că scandalurile în care este implicat au fost deja relatate de presă și au ajuns să fie menționate în biografia sa de la Wikipedia, să-i urmărească și să-i hărțuiască personal pe anonimii care au scris acest lucru pe site, folosind date personale pe care le pot obține legal, fără a avea nevoie de permisiunea unei instanțe judecătorești, cum se întâmplă în prezent. Ăsta e doar un exemplu; puteți înlocui „politician” cu „mafiot” și „hărțuiască” cu „incendieze casa”. La scară mare, asemenea unelte pot fi folosite de guvernele totalitare pentru a-și urmări și ține sub control cetățenii (cum se întâmplă deja în țări ca Siria, Iran, China). Fundația Wikimedia ar avea de dat socoteală pentru faptele unor terți.

Credeti ca titularii de drepturi ar trebui sa va plateasca pentru apararea drepturilor lor pe internet?

Nu. În parcela Wikipediei, noi respingem încălcarea drepturilor de autor, ca parte normală a activității de construire a unei enciclopedii, pentru care nu cerem bani.

De ce voluntarii nu cer bani și drepturi pe munca lor?

În general, motivația celor care contribuie la Wikipedia nu sunt banii, ci satisfacția de a fi făcut ceva util altora; este un motivator mai puternic decât ar părea. Banii nu sunt, însă, singurul drept de autor; mare parte din wikipediști așteaptă să le fie respectat dreptul de a fi creditat ca autor al operei la care a contribuit. Este una dintre condițiile de licențiere sub care Wikipedia pune conținutul său la dispoziție tuturor, pentru a-l redistribui.

 

Citiți interviul integral aici. Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Vice România.Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger