Cum a supravieţuit o ţestoasă timp de 30 de ani într-o cutie?

0

Ţestoasele sunt renumite pentru longevitatea lor – cel mai celebru caz este al unei ţestoase gigant pe nume Adwaita, care se pare că a trăit 225 de ani la o grădină zoologică din Calcutta (India), şi a murit, în final, din cauza unei afecţiuni a ficatului, deci nu de bătrâneţe. Însă cazul ţestoasei care ar fi trăit 30 de ani într-o cutie ridică noi semne de întrebare privind abilităţile de supravieţuire ale acestei specii.

 

 

Ţestoasa, pe nume Manuela, a dispărut în mod misterios de acasă – de la casa celor care o ţineau ca animal de companie, familia Almedia, în Rio de Janeiro, Brazilia – în anul 1982. Familia a presupus că Manuela a găsit uşa lăsată deschisă de către muncitorii care lucrau la casă şi a tulit-o afară. Însă, recent, capul familiei, Leandro Almeida, a făcut curăţenie într-un depozit şi a aruncat şi o cutie veche din lemn, lăsând-o pe trotuar pentru a fi colectată de maşina de gunoi. Vecinul său i-a atras atenţia că tocmai îşi arunca ţestoasa, care stătea, bine-mersi, în cutia de lemn, încă în viaţă, la mai bine de trei decenii după ce dispăruse din casă şi nu mai fusese văzută niciodată de către familie.

„Ne bucurăm cu toţii să o avem din nou pe Manuela printre noi, dar nimeni nu poate pricepe cum a reuşit să supravieţuiască 30 de ani în cutia aceea, este incredibil”, au spus membrii familiei. Până şi experţii sunt încurcaţi în a da explicaţii. Veterinarul Jeferson Peres spune că unele specii de ţestoase, precum cea în cauză, pot supravieţui fără mâncare între doi şi trei ani, în sălbăticie, dar în niciun caz 30 de ani. El crede că Manuela ar fi supravieţuit hrănindu-se cu termite şi alte mici insecte care apăreau în depozit şi pe lângă cutie şi cu apă formată prin condens. Totodată, ea putea să îşi pună la bătaie şi rezervele de grăsime pe care orice ţestoasă le are, pentru momente când nu are acces la hrană. De asemenea, ţestoasele îşi pot coborî temperatura corpului şi îşi pot încetini diferite procese fiziologice, intrând într-un fel de stare de hibernare din care îşi pot reveni singure cu uşurinţă.

Astfel că misterul supravieţuirii Manuelei rămâne disputat. Deocamdată, veterinarii sfătuiesc fericita familie să o rehidrateze treptat, să îi ofere un mediu tot mai călduţ şi să nu o îndoape cu mâncare, pentru că ea a fost obişnuită să mănânce foarte puţin în ultimii 30 de ani şi ar putea dezvolta complicaţii de la alimentaţie prea bogată. Totodată, Manuela va trebui dusă la controale medicale amănunţite, pentru a se vedea dacă este sănătoasă. Cât despre viaţa ei de trei decenii în cutie… numai ea va şti cum a ajuns şi de ce a rămas acolo.

 

Sursa şi foto: News Watch


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger