Cum a scăpat Nigeria de ebola

1

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit oficial că Nigeria a scăpat de ebola, virusul care a doborât 4 500 de oameni în Africa de Vest, după șase săptămâni în care nu a fost înregistrat niciun caz nou de boală, scrie Washington Post. Ultima infecție cu ebola din Nigeria a fost raportată la 8 septembrie, țara înregistrând, în total, opt morți. Țările cu cele mai multe decese sunt Liberia, Sierra Leone și Guineea.

 

 

Ebola a ajuns în Nigeria în iulie, câbd Patrick Sawyer, un cetățean americano-liberian, a fost diagnosticat în Lagos ca fiind purtător al virusului. Oficialii nigerieni au declarat imediat stare de urgență națională, Sawyer a murit în cele din urmă, iar asta a dat naștere unui scenariu sumbru, mai ales că Lagosul, cel mai mare oraș din Africa, este un mare nod de transport, existând șanse mari ca virusul să se răspândească cu repeziciune. În total, Nigeria a raportat 20 de oameni infectați cu ebola, dintre care opt au murit. John Vertefeuille, de la Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, spune însă că statul vest-african a făcut totul ca la carte pentru a împiedica o pandemie.

“Nigeria a acționat rapid și la scară largă”, spune el. “A acționat agresiv, mai ales în ceea ce privește depistarea contactelor”. Potrivit Mother Jones, până la sosirea lui Patrick Sawyer în Lagos, la 20 iulie, oficialii nigerieni erau deja cu ochii pe boală. Bărbatul era foarte bolnav când a aterizat și a mers direct la spital, unde medicii l-au diagnosticat cu malarie. Când tratamentele pentru a această boală nu au funcționat, medicii l-au suspectat de ebola și l-au izolat în spital. Au anunțat autoritățile că există posibilitatea unei infecții cu ebola și au trimis mostre din sângele lui Sawyer unei universități locale, pentru teste.

La doar trei zile de la sosirea lui Sawyer în Lagos, oficialii nigerieni, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), UNICEF și asociația Medici fără Frontiere, au înființat un centru de operațiuni de unde să fie gestionată o posibilă pandemie. Următorul pas a fost identificarea altor oameni infectați cu ebola. Echipe formate din peste 12 epiemiologi din Nigeria, de la OMS și de la CDC și din 150 de oameni care “luau urma” infecției au făcut incursiuni în Lagos și în Port Harcourt, orașul în care fugise un medic infectat cu ebola care îl tratase pe Sawyer, în căutarea oamenilor care intraseră în contact cu victime ale virusului. După ce identificau un contact, echipele intervievau oameni care locuiau în vecinătatea persoanei respective pe o rază de până la doi kilometri. Până la 24 septembrie, au acoperit în jur de 26 000 de locuințe și au realizat 18 500 de vizite față în față prin Nigeria, în căutare de simptome. În total, au identificat 894 de oameni care intraseră în contact cu victime ale virusului și pe care i-a monitorizat constant, izolând cazurile suspecte. Această tactică agresivă a funcționat, în țara africană cu cel mai mare număr de locuitori (174 de milioane).

Succesul din Nigeria ar putea ajuta celelalte țări, inclusiv SUA. De altfel, CDC a trimis deja o echipă în statul african pentru a învăța din exemplul nigerian. OMS spune însă că Nigeria a avut resurse care nu sunt disponibile în țările mai sărace din Africa de Vest, printre care epidemiologi experimentați și un laborator virologic asociat unui spital unversitar.

 

Puteți citi și:

Ebola este de 50 de ori mai bătrână decât omenirea

Defrișările, un posibil înlesnitor al răspândirii virusului ebola


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger