Cum a reușit o mână de localnici și voluntari să oprească proiectul minier de la Roșia Montană

11

Corupție, câini fără stăpân, sărăcie, orfelinate – asta observă străinii în țara noastră, notează, astăzi, un articol de opinie publicat pe Huffington Post. Cu acest background, este uluitor să vezi cum o asociație a locuitorilor dintr-o localitate din Munții Apuseni, Roșia Montană, a reușit să blocheze desciderea unei mine de aur de multe miliarde de dolari, care ar distruge trei sate și ar determina apariția celui mai mare lac de cianură din Europa, scrie Rupert Wolfe-Murray.

 

 

Articolul este unul dintre puținele materiale pozitive din presa străină pentru România și laudă eforturile protestatarilor care susțin că apa subterană din regiune ar fi contaminată, iar dacă barajul lacului de cianură ar ceda, cianura ar ajunge în Dunăre și în Marea Neagră.

În articol se menționează că este remarcabil la victoria celor de la Alburnus Maior faptul că firma canadiană Gabriel Resources a investit milioane de euro într-o campanie națională de marketing prin care promite mii de joburi și miliarde de euro în taxe. Minerii canadieni au sprijinul consiliului local și regional, al președintelui țării și al majorității mass-media. Dar nu au reușit să cumpere sistemul juridic care a refuzat să le acorde permisiunea de a începe exploatarea. Acest lucru este cel mai încurajator fapt privitor la sistemul juridic din România din ultimii 20 de ani, scrie editorialistul.

Cum s-a întâmplat? Cum a reușit o mână de țărani și voluntari, cu puțini bani, fără acces la presa națională să blocheze una dintre cele mai mari investiții în România?  Pentru a afla, Wolfe-Murray a mers la Roșia Montană. Aici l-a cunoscut pe Eugen David, cel care a pus bazele asociației Alburnus Maior și care refuză șă-și vândă proprietatea companiei canadiene. El și alți 50 de săteni dau bătăi de cap firmei de 10 ani, de când canadienii cumpără proprietăți în zonă pentru a demara proiectul de extragere a aurului cu cianură, un proiect care ar distruge trei localități și patru munți, dintre care unul în care se găsesc kilometri de galerii romane.

Principala armă a oponenților proiectului este justiția. În aprilie, Alburnus Maior a câștigat o victorie importantă împotriva Gabriel Resources, când certificatul de urbanism a fost anulat. Cu toate acestea, compania canadiană refuză să accepte înfrângerea și transmite investitorilor de acasă că totul e în regulă.


11 comentarii

  1. cum au reusit ceva ce n-au reusit? Cu bani multi de la nenea Soros. Doar ca proiectul nu e deloc oprit si merge mai departe. Momentan, asteapta avizul de la Ministerul Mediului si, dupa alegerile parlamentare, exista mari sanse sa-l primeasca. Macar atunci vor avea si rosienii certitudinea ca toate sperantele lor nu au fost in van!

    • cert e ca nu a fost luata o decizie finala si atunci nu pot spune ca au realizat ceva daca totul e in plina desfasurare. de la atata distorsionare, sa nu se inece la mal ca in celebra zicala…

  2. ce fac fetele postace?…ne era dor de voi! cam bate vantu prin birouri, huh?…si prin buzunare, ma gandesc. bani de reclame nu, bani de angajati temporari pe post de PR, nu…greu, greu. dar vad ca voi inca lucrati…deci ceva pe fundul sacului tot se mai gaseste. dar si cand s-o termina…vai vai vai…n-o sa fie fain de voi. v-am zis ca stim cine sunteti, nu?…

  3. @cianura de casa: ce frumos prezinti exact situatia postacilor ongisti. cred ca va e teama rau de tot ca, dupa alegerile parlamentare, proiectul are mari sanse sa primeasca avizul de mediu si va incepe proiectul. atunci nu o sa va mai plateasca nici Soros, nici nimeni. Imi pare rau sa ti-o spun, dar sper sa fie asa. Prefer ca mii de oameni sa scape de saracie, decat o mana de oameni sa se imbogateasca!

    • Anda, presupunând prin absurd că RMGC chiar ar primi avizul de mediu, cum ar putea să facă proiectul lor pe terenul altora?

      Sunt mai multe familii (circa 300) care nu vor să-și vândă terenurile către RMGC. Ce ar trebui să se întâmple cu ei?

  4. @Mihai: de ce prin absurd? eu nu vad de ce nu ar primi avizul de mediu, cand in proiect ar urma sa se utilizeze cele mai moderne tehnologii si include ecologizarea de care zona are, de mult timp, nevoie. Din cate stiu eu, cei care nu vor sa vanda,ori nici nu au de ce sa vrea, pentru ca exploatarea nu se suprapune pe gospodariile lor, ori sunt membri ai ongurilor contra, asa ca bravo lor, sa nu vanda, ei si-au rezolvat deja un trai mai bun, primind bani-garla de la nenea Soros. Evident, daca RMGC le va da mai mult, o sa vanda si ei. Cativa chiar s-au laudat prin interviuri ca daca primesc pretul corect, pa Rosia Montana! Toti ceilalti si-au vandut deja gospodariile, au fost foarte bine despagubiti (niciunu nu s-a plans ca ar fi altfel) si au inceput o viata mai buna, departe de poluare si saracie.

    • Uite că sunt oameni care nu vor să vândă, oricât le-ar da RMGC. Iar asta pentru că ei au înțeles că traiul lor liniștit pe acele meleaguri este mult mai prețios decât orice sumă de bani.

      Iar dacă ar fi așa cum zici tu, că unii au vândut deja și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți iar ceilalți „sunt membri ai ongurilor contra (…), ei si-au rezolvat deja un trai mai bun, primind bani-garla de la nenea Soros”, atunci cui îi mai trebuie minerit la Roșia Montană?

      A, și să nu uit: cei care „s-au laudat prin interviuri ca daca primesc pretul corect, pa Rosia Montana” sunt pentru proiectul RMGC ( = prețul corect, pa Roșia Montană) sau împotrivă?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger