Cum a afectat Cupa Mondială prostituția în Brazilia

0

Înainte de începerea Cupei Mondiale, care urma să atragă peste 600.000 de turiști și milioane de brazilieni, statul sud-american a investit, pe lângă cele 14 miliarde de dolari destinate organizării evenimentului, încă 900 de milioane de dolari pe securitate, pentru a institui “unul dintre cele mai protejate evenimente sportive din istorie”, scrie The Daily Beast. Pe lângă elicoptere și echipamente de supraveghere de ultimă oră, planul era să fie câte un polițist pentru fiecare 50 de microbiști. Măsurile s-au extins și asupra prostituției, pentru a mai spăla din “imaginea murdară” a orașului Rio, după cum s-a exprimat procurorul general, fiind luate în vizor mii de site-uri cu oferte sexuale. Președinta de stânga a Braziliei, Dilma Rousseff, a denunțat pe Twitter “turismul sexual” pe durata Campionatului Mondial.

 

 

Compania Adidas a fost obligată să renunțe la tricourile pe care le producea în anticiparea Cupei Mondiale pe motiv că ar fi promovat “turismul sexual”, a spus președintele Comitetului Turistic din Brazilia, Flavio Dino. Unul dintre tricouri înfățișa o femeie în bikini, alături de sloganul “Lookin’ to Score” (în limba engleză, “to score” înseamnă, pe lângă a marca un gol, și a obține sex). Anul trecut, o campanie online de educare privind bolile cu transmitere sexuală și de reducere a stigmei asocitate prostituției, lansată de Ministerul Sănătății din Brazilia, a fost stopată la presiunea grupurilor conservatoare. În cadrul campaniei au fost răspândite fotografii cu prostituate și cu mesajul “Sunt mândră că sunt prostituată.” După ce a fost oprită, ministrul sănătății, Alexandre Padilha, a spus acesta nu e un mesaj potrivit pentru instituția sa.

Prostituția este legală în Brazilia, însă sunt interzise prin lege bordelurile și persoanele terțe care ar avea de profitat de pe urma acestei practici, cum ar fi peștii. Cu toate astea, multe locuri în care se vinde sex operează la vedere, fiind închise ocazional pentru câteva săptămâni, apoi reluându-și activitatea. La 23 mai, poliția ar fi întreprins un raid în Niteroi, un oraș învecinat cu Rio, prostituatele de acolo susținând că 100 de femei ar fost arestate ilegal și jefuite, iar unele chiar violate de polițiști. Iar la 12 iunie, ziua începerii Mondialului, un alt raid ar fi avut loc în “restaurantul” Balcony Bar din Copacabana, un local frecventat de prostituate, unele dintre ele fiind minore. Potrivit Ministerului Public din Rio, “conduita [Balcony Bar] întărește imaginea defavorabilă a Braziliei, care e văzută internațional drept o țară ce permite turismul sexual.”

Cida Vieira, președinta Asociației Prostituatelor din Belo Horizonte, unul din orașele-gazdă ale Cupei Mondiale, celor circa 80.000 de prostituate din oraș le-au fost oferite cursuri gratuite de limba engleză pentru a comunica mai bine cu potențialii clienți turiști. Cererea era considerată mare și a dus și la creșterea prețurilor. O noapte într-un bordel care pozează în club de noapte a ajuns să coste 450 de dolari, o partidă de 20 de minute într-un hotel 135 de dolari și o partidă în stradă 68 de dolari, prețuri care vor fi păstrate și după Campionatul Mondial, spune Vieira. În ciuda acestor pregătiri, rata prostituției ar fi scăzut în timpul Campionatului Mondial din 2014. Observatorul Prostituției, o echipă academică afiliată Universității Federale din Rio de Janeiro, a întreprins 2.000 de ore de cercetări etnografice în principalele zone populate cu prostituate din provincia Rio și din orașele-gazdă ale Cupei Mondiale Fortaleza, Recife, São Paulo și Brasilia pentru a monitoriza impactul pe care îl are campionatul asupra străinilor în zonele cu prostituție.

Potrivit studiului, închiderea localului Balcony Bar și a Hotelului Lido cu care se învecinează a condus la un număr mai mare de cazuri de violență și tâlhărie împotriva prostituatelor din moment ce acestea au fost forțate să-și ducă clienții în apartamentele lor, unde nu mai beneficiau de pază.  Observatorul Prostituției susține totodată că “turismul sexual” invocat de președinta Braziliei a fost responsabil pentru un număr mic de cazuri de “exploatare sexuală a copiilor și adolescenților”, brazilienii, nu străinii, fiind cei responsabili pentru majoritatea cazurilor. Iar dacă numărul lucrătoarelor sexuale din zona de sud a provinciei Rio s-a dublat în timpul Campionatului Mondial, rata prostituției a scăzut la nivel general, în ciuda așteptărilor lucrătoarelor sexuale, unele practicante plângându-se că au pierdut clienți și bani în timpul evenimentului sportiv.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger