Cultivarea marijuanei nu e tocmai ”verde” din punct de vedere energetic

3

Un studiu recent arată că operațiunile de cultivare a marijuanei în casă ori spații închise, în Statele Unite ale Americii, consumă electricitate în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari anual. Studiul a fost realizat independent de către Evan Mills, un om de știință care activează în cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkely.

Autorul susține că nu a urmărit un interes anume în realizarea studiului (de a fi de o parte sau de alta a cultivării marijuanei), doar că a încercat să afle care este consumul energetic în cazul cultivării de tip indoor (în spații închise). Concluzia lui este că, dincolo de efectele mult dezbătute ale drogurilor (nu doar marijuana mănâncă resurse, ci și celelalte plante ori substanțe, în procesul traversat până a ajunge drog vândut pe străzi), acestea consumă foarte multă energie din resursele planetare, făcând consumul lor deloc ”verde”.

De la canabis la cocaină, heroină sau metamfetamine la frunza de khat (mestecată ca atare în Africa sau Orientul Mijlociu), toate sunt consumatoare de energie, apă și nu numai, spune Evan Mills. El susține, în studiul său, că un singur ”joint” (țigară de marijuana sau canabis) face cam cât patru kilograme de emisii de carbon, din punct de vedere al consumului pentru a exista. ”Probabil că acei cultivatori comerciali nici nu văd ironia prejudiciului adus mediului prin activitatea lor”, a comentat Martin Bouchard, specialist în criminologie la Universitatea Simon Fraser, din Canada. Și el a realizat calcule și studii despre cultivarea indoor a marijuanei, în regiunea British Columbia din Canada, renumită pentru recoltele sale. Rezultatele lui arată că o operațiune de cultivare indoor a marijuanei, de dimensiuni medii, consumă 210 kilowați pe zi, adică cu și de opt ori mai mult decât face o gospodărie normală canadiană din regiunea amintită.

Autoritățile folosesc de multă vreme acest indiciu tocmai pentru a identifica persoanele care cultivă marijuana, în special în cantitate mare, aici fiind suspectată intenția de trafic. Citat de site-ul National Geographic, purtătorul de cuvânt al Departamentului Antidrog din cadrul Administrației SUA, Chris Jakim, a afirmat că urmărirea consumului electric este doar unul din instrumentele pe care autoritățile se bazează pentru a găsi cultivatorii și a ”merge la sigur”. Cum mulți cultivatorii știu acest lucru, preferă să fure electricitate, legându-se direct la rețele principale, ”un lucru extrem de periculos”, mai spune Jakim, ”dar totodată urmărit de autorități, deci depistabil”.

Sursa: National Geographic

Foto: New Hampshire State Police / AP / Plantație indoor de marijuana

 


3 comentarii

  1. Un motiv in plus ca s-o decriminalizeze: s-o cultive lumea fara teama in aer liber la soare, nu in casa la bec.

    Pe cei ce cultiva ilegal cantitati mari e mai usor sa-i identifice monitorizandu-le consumul de energie electrica.

    4 kg emisii de CO2 = ~2 mc gaz metan arsi pentru a genera ~20 kW caldura.

  2. Cultivarea in legalitate a marijuanei ar reduce traficul de droguri tari si consumul de tutun si alcool. Mai cititi si printre randuri daca tot ati iesit din cutia aia; cine credeti ca ar dori asa ceva? Ar urma imbunatatirea starii medii de sanatate, scaderea delicventei, realocarea fondurilor pentru cauze care privesc omul (nu statul si capusele sale) samd. Doar disparitia terorismului ar putea sa egaleze o asemenea “catastrofa”. Niste ipocriti ordinari, nici macar subtili, ca plebea e stupida si usor de manipulat. Voi?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger