Culorile planetei albastre

0

O fotografie realizată din spaţiu de către un satelit meteo rusesc dezvăluie Pământul în toată splendoarea sa de culoare. Satelitul se deplasează pe o orbită geostaţionară la 35.700 de kilometri distanţă de Pământ, undeva deasupra zonei Ecuatorului. Fotografia a fost dată spre publicare de către Agenţia Federală Spaţială a Rusiei, care monitorizează activitatea satelitului meteo.

 

 

Imaginea a apărut pe site-ul Planet Earth, publicată de către James Drake, cel care a solicitat agenţiei spaţiale ruse să îi acorde dreptul de a o folosi, alături de alte imagini, pe care le-a utilizat pentru a realiza o animaţie (video jos). „Am o arhivă de 1.200 de imagini la rezoluţie foarte bună. Când le privesc, percep planeta pe care trăim drept un loc incredibil de frumos, interconectat şi viu. Imaginile arată Pământul aşa cum este, un glob de metal şi stâncă, cu o suprafaţă de o inimaginabilă complexitate. Apa care curge şi aerul care acoperă planeta, viaţa cuprinsă în şi între ele, ceea ce se întâmplă aici este absolut extraordinar”, a spus Drake (autor al blogului Infinity Imagined) pentru publicaţia Our Amazing Planet.

Satelitul rusesc Elektro-L No. 1 scanează planeta inclusiv în infraroşu, observând fenomene naturale şi procese care au loc la suprafaţa Pământului. Imaginile viu colorate sunt realizate prin fotografiere cu combinarea mai multor lungimi de undă (de lumină). Satelitul a fost lansat pe orbită în ianuarie 2011 şi face parte din nouă flotă de sateliţi meteo ai Rusiei. „Acest portret al planetei este, totodată, o puternică mărturie despre cum umanitatea este conectată la cosmos. Gândiţi-vă că atomii din corpul vostru şi tot ce se află pe Pământ s-au format în inimile unor stele gigantice, în super-explozii de supernove şi s-au concentrat pe o sferă mică ce orbitează în jurul unei stele. A vedea Pământul ştiind aceste lucruri înseamnă a te descoperi pe tine însuţi ca o celulă la alt nivel: eşti parte integrantă dintr-o conştiinţă planetară care călătoreşte printr-un univers imens şi superb”, mai scrie James Drake.

De-a lungul anilor, imagini similare, de tot mai bună calitate, au fost făcute publice de către NASA ori ale agenţii spaţiale, oferind tuturor acea privelişte unică de care s-au bucurat, pe viu, până acum, doar astronauţii. Printre fotografiile celebre ale „Planetei Albastre” se numără cele făcute de misiunea Apollo 17 în anul 1972 şi cele realizate de navetele Voyager.

 

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NTsOMZ


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger