Cuba va oferi internet public în peste 100 de săli

0

Autoritățile cubaneze au anunțat că vor permite accesul public la mediul online în internet café-uri, deși serviciile web în locuințele oamenilor vor rămâne restricționate, scrie Phys.org. Începând cu 4 iunie, cubanezii de rând își vor putea face conturi temporare sau permanente la firma de telecomunicații Etecsa, care aparține statului, pentru a folosi unul din cele 118 de centre deschise pe insulă.

 

Flickr/progresivo

 

Potrivit media locale, noi locuri de acces la internet vor fi introduse treptat, pe viitor. Până acum, în Cuba, accesul la mediul online a fost limitat la hoteluri pentru turiști, unde o oră de conexiune Wi-Fi defectuoasă costă 8 dolari, la companii cu conducere străină și la unele sectoare ale mediului de afaceri și guvernului cubaneze. Conturile de dial-up pentru oamenii de rând sunt puține și restricționate. Potrivit statisticilor guvernamentale, doar 2,9% dintre cubanezi au declarat că au acces la internet, însă observatorii externi, care au luat în calcul și faptul că unii oameni tăinuiesc astfel de informații, au vehiculat un procent de 5-10%.

Pe de altă parte, în jur de 16% dintre oameni puteau accesa parțial mediul online printr-un sistem de intranet și e-mail, adesea prin intermediul conexiunilor de la locul de muncă, de la școală, de la cluburile de computere sau poștă. “Nu avem acces de acasă, iar prețurile sunt prohibitive”, spune o vânzătoare  din Havana, citată de publicația științifică. La fel de prohibitive par să fie pentru unii și prețurile de la noile săli de net deschise de autoritățile cubaneze, unde o oră de online va costa 4,5 dolari. Asta în condițiile în care salariul mediu al bugetarilor este de 20 de dolari pe lună, plus niște subvenționări de bunuri și servicii.

Chiar și cubanezii care au acces mai larg la internet nu pot accesa unele site-uri, care sunt cenzurate din cauza conținutului pornografic sau al criticilor politice. Încă nu se știe dacă noile servicii puse la dispoziție de guvern vor bloca în continuare astfel de pagini. Criticii spun că astfel de restricții sunt menite să restrângă libertatea individuală; de cealaltă partea, autoritățile din Cuba invocă motive tehnice pentru a justifica limitările online, spunând că au obligația de a prioritiza capacitatea limitată de acces în favoarea cercetării, centrelor de muncă sau universităților, care deservesc binelui public. Noile servicii s-ar datora unui cablu de fibră optică tras din Venezuela în 2011 și ar face parte dintr-un plan prin care guvernul vrea să sporească accesul la noi tehnologii, în funcție de resursele disponibile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger