Cu un pas mai aproape de computere după modelul creierului uman

0

 

 

O cercetare realizată de specialiștii Universității din Exeter (Marea Britanie) aduce dorința oamenilor de știință de a crea computere asemănătoare creierului uman cu un pas mai aproape de a deveni realitate.

Studiul a fost publicat în ”Advanced Materials” și propune prima demonstrație a procesării de informație simultan cu stocarea acesteia, prin folosirea de materiale cu variații de fază. Această tehnică nouă ar putea revoluționa domeniul calculatoarelor, care vor putea deveni mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, ele ar deveni și mai apropiate sistemului nostru biologic, în ceea ce privește lucrul cu informația. În prezent, computerele derulează două procese separate: de memorare și procesare a datelor, în vreme ce creierul uman nu face o astfel de distincție.

Prin utilizarea în premieră a unor materiale cu variații de fază la computere, cercetătorii Universității din Exeter au demonstrat că proprietățile remarcabile ale acestor semi-conductori duc la stocarea și procesarea informației de către un computer simultan. Aceste materiale pot fi utilizate, totodată, și pentru crearea de neuroni artificiali sau sinapse artificiale. Autorii studiului speră ca rezultatele cercetării lor să arate că, într-un viitor nu prea îndepărtat, un sistem artificial similar creierului uman ar putea fi dezvoltat și funcțional. În prima fază, studiul lor s-a axat pe o singură celulă cu varianții de fază, dar etapa a doua va experimenta construirea unui sistem de celule interconectate, care să învețe sarcini de bază, precum identificarea unor anumite obiecte sau tipare. Cercetarea a fost finanțată de către Engineering and Physical Sciences Research Council, Marea Britanie.

 

Sursa: ScienceDaily.com

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger