Cu gândul la orașele plutitoare: expoziție futuristă într-o veche gară berlineză

0

Un spectacol impresionant încântă ochii publicului într-o gară dezafectată din Berlin, transformată în spațiu muzeal: bule uriașe, strălucitoare, tapetate pe interior cu plante exotice, stau agățate de tavan. Lucrările îi aparțin artistului argentinian Tomas Saraceno.

 

Vizitatorii expoziției pot intra în bule și, astfel, pot experimenta senzația plutirii. Totul pare o galaxie futuristă, desprinsă dintr-o carte ce vorbește despre orașe plutitoare și învingerea gravitației. Chiar și numele expoziției la asta se referă: ”Cloud Cities” (Orașe în nori). Deschisă până în 15 ianuarie 2012, expoziția își propune să le ofere oamenilor viziunea utopică a unei arhitecturi neîngrădite de gravitație și de a stimula contemplarea spațiului în care trăim, cu accent pe fragilitatea ecologică a Pământului.

”De fapt, noi zburăm chiar și acum. Întrebarea se pune: suntem conștienți de asta?”, explică artistul, care se autodefinește ca un mix de structură renascentistă și pasiune pentru știință (trăsături observate în operele sale). ”Bulele semnifică biosfere, la fel ca și Pământul care se învârte în jurul Soarelui”, mai spune Tomas. Scopul final al lui Tomas este de a crea, într-adevăr, un oraș plutitor din bulele-biosfere, care ar urma să fie încălzit de la soare. Plantele pe care le folosește pentru expoziție sunt fără rădăcini, pentru a evita greutatea adusă de pământul necesar plantelor cu rădăcini.

Tomas a studiat artă și arhitectură în Buenos Aires și Frankfurt, dar a fost parte și dintr-un program spațial NASA, la Silicon Valley. Fascinat de pânzele de păianjen, dar și de spațiu și arhitecturi inovatoare, el a reușit să îmbine toate acestea în expoziția din Berlin. Artistul crede că, dacă am reuși să construim orașe plutitoare, am învăța cum să trăim mai bine și în mod corect, sustenabil, pe Pământ – tot un fel de mare oraș plutitor în spațiu. Scopul anunțat al artistului, de a construi un astfel de oraș, a creat rumoare în rândurile arhitecților, dar Tomas spune că deja lucrează alături de foarte buni ingineri pentru a crea, în primă fază, un muzeu plutitor. ”Oamenii vorbesc mereu despre expoziții care călătoresc dintr-un loc în altul, dar cum ar fi dacă muzeul în sine ar călători, cu totul? Ideea este acum doar în mintea mea, dar sper să o pun în practică în curând”, mărturisește Tomas.

 

Sursa și foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger