Cu Dumnezeu înainte şi Catedrala-n coaste

26

„Fă-le pe toate cu frica lui Dumnezeu”, așa m-a povățuit bunica toată copilăria; uneori mergeam şi la biserică, una mititcă, de cartier, însă „plină de harul divin”, pentru că Dumnezeu este peste tot, iar casa lui este nelimitată. Eram mică, bisericile îmi păreau mari, însă între timp am crescut, iar Catedrala Mântuirii Neamului mi se pare cea mai meschină casă pe care o putem gândi pentru un Dumnezeu.

de Irina Zamfirescu

Nu intenționez să intru în polemici teologice – dacă există sau nu un Dumnezeu. Însă o sa îmi asum impertinența de a invoca unele dintre valorile ortodoxismului și lucrătura umană, gândită și înfăptuită, în numele unui dumnezeu. Și mă delimitez de orice atac la persoană. Orice pare a fi visceral este împotriva unor funcții și pârghii. De oameni se ocupă altă justiție.

Reiau din învățăturile bătrânei mele bunici – cu modestie şi umilință te vei mântui. Mă fac mare și aflu că acest edificiu va acoperi 38.000 metri pătrați și are un cost estimat de 200 milioane euro (fără ornamente și finisaje!). E mult, e puțin, denotă smerenie și modestie? Aș vrea totuși să privesc în ochi preotul care va ține predica asta în Catedrala Mântuirii Neamului. Până să ajungă la a fi amplasată pe dealul Arsenalului, i-au fost destinate, pe rând, parcul din fața Unirea Shopping Center și o parte din Parcul Carol. Ambele amplasamente spații verzi. La vremea respectivă nu a părut să existe vreo străfulgerare ecumenică din partea clerului – oriunde, dar să se facă. Și Grădina Edenului ar fi fost o posibilitate pentru ei la momentul acela, dacă aceasta era situată în București.

Simt că mă afund şi mai tare în erezie citind Legea Cultelor (489 / 2006). Parcă ar fi fost scrisă împotriva logicii şi a contribuabililor. Încă de la Articolul 9, răsare o definire a relației dintre Stat și Culte: alin. 1: „În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă  sau ideologie atee”alin 2:”Cultele sunt egala în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult”.

Sintetizând toată această pleiadă de articole de lege, lucrurile stau cam așa: se pare că statul român are o evidență clară a numărului de credincioși români. Or fi trecut zece de când s-a înfăptuit această numărătoare, însă pe mine, încă de pe vremea când părinții plăteau taxele la sănătate în numele meu, nu m-a întrebat nimeni de credință, religie ori altele asemenea. Însă pentru statul român este certă această majoritate pentru că, iată: Legea 376 / 2007: „Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale”.

Cu toate aceastea, în 2008 Biserica Ortodoxă română promitea că edificiul nu va fi făcut din bani publici. Și totuși terenul donat de Guvern în 2008 este cuantificabil – orice petec de pământ din București costă. Petecele de pământ aparținând statului îi costă pe cetățeni. Nu mai târziu de luna aprilie, anul acesta, Primăria Generală, prin dărnicia Primarului și a Consiliului General donează BOR pentru această clădire 10 mil RON.

Am întrebat la Primărie, cu smerenia și sfiiciunea contribuabilului– dar de ce? Răspunsul : pentru că vor fi create locuri de muncă (vă suna remegecist? Şi mie!), pentru că vor veni turiști din toată Europa și pentru există cadrul legal în baza căruia să se poată face această donație.  Toate acestea “vor stimula creșterea economică în capitală, respectând principiile dezvoltării și ale protecției mediului”. Astfel că, pentru administrația locală, Catedrala va fi o vacă tocmai bună de muls. Partea cu protecția mediului nu o pot pătrunde. Reamintim însă primăriei cazurile de personae ucise de câini comunitari. Deci să fie cu băgare de seamă la securiatea turistului.

Revenim însă la inițiator, care nu este Dumnezeu, ci BOR. A fost realizat un concurs de proiecte pentru a stabili proiectantul catedralei. Doar că BOR a înțeles prin concurs de proiect că trebuie să existe clasamente, deci premianți. Locul 1 – va câștiga contractul, locul 2 – 40.000 euro, locul 3 – 30.000. Nu știu să mai existe un astfel de concurs de proiecte. Și cum clericii susțin că proiectul este făcut din contribuțiile enoriașilor, mă întreb câte cutii ale milei reprezintă 70.000 euro, simbolizând premii de consolare pentru constructori?

Și pentru că s-au mai găsit mulți alți mai abili decât mine cârcotași, BOR a găsit de cuviință să se justifice. Nu în fața aceluia pe care îl slujesc, ci a noastră. Punctul culminanto-halucinant al argumentației lor – ca răspuns la acuzele cu privire la închiderea școlilor și spitalelor în vremea în care ei pun piatra de temelie pentru un edificiu simbolic și spiritual de 200 mil euro, ei răspund: dacă pot exista școli și spitale private, lăcașurile de cult ba. Și-asa!

Nu știu care este planul dumnezeirii pentru noi, însă ştiu care este planul nostru pentru ea – o vom înghesui într-o clădire de 120 m înălțime, 120 m lungime şi 70 m lățime și vom asmuți cohortele înfometate de mântuire. Iar de la adăpostul pereţilor sfinţiţi, statul român se va spăla de toate păcatele strâmbei orânduiri şi va continua să lucreze precum Iuda.  Eu rămân în afară și mai fac calcule: cu cele 10 mil RON pe care PMB i-a donat catedralei, parte și banii mei, s-ar fi putut face: … .

Foto: Flickr/Kevin Shorter

Puteți citi și:

Protestatar offline

Irina + București = LOVE


26 de comentarii

 1. Tu care scrii articole pt bani , si care nu ai un blog amarat citit de niste oameni modesti. Mi se pare ca esti la fel de meschina si chiar nu inteleg in afara carei cutii gandesti tu (in afara sticlei de Tusnad sigur nu gandesti). Se cunoaste de la 500 de metri ca n-ai nicio treaba cu Dumnezeu , poate trebuia sa stai mai mult pe langa bunica ta ca sa inveti ca Doamne Doamne merita o majuscula. Mi-e greata si de masonii din BOR, dar mi-e mai greata de astia ca tine care dau cu piatra doar pentru bani.

  • Imediat mai sus se poate observa un exemplu perfect de argument al indoctrinatului : fara sa aduca argumente pro sau contra dezbaterii, indoctrinatul sare, crestineste, direct la beregata necredinciosului, incercand sa coboare discutia la nivelul la care el se simte confortabil.

   • Indoctrinatu cu pricina probabil ca si’a batut deja gura cu argumente cu tot si probabil ca acu a ajuns in faza in care “i se rupe” si de argumente si de orice altceva. Ca s’a prins ca oricum nu ajuta la nimic in fata “tineretului progresist”

    De asemenea as putea pune pariu ca daca cineva ar dori sa publice un articol pro-religios (in fine, mai putin yoga-hinduism-shamanism si alte chestii “cool” pe care doar oamenii destepti le practiva, nu’i asa?) pe think inside za box-u asta, nu ar primi nici macar un scuipat intre ochi, daramite sa i-l mai si publice?

    De fapt de cand tot parcurg site-u asta (ca totusi mai gasesti si lucruri interesante), tot incerc sa’mi dau seama ce vrea sa spuna numele lui. Ma gandesc ca poate o fost luat titb.ro si au trebuit sa aleaga alt nume…

    De unde rezulta ca democratia si dreptul la opinie si libera exprimare in viziunea moderna, e acelasi ca si pe vremea inchizitiei. Adica ai libertatea sa ai aceeasi opinie ca noi sau sa taci, daca nu vrei sa fi jupuit de viu. Si m’i se pare normal, de vreme ce omul a ramas cam acelasi animal plin de propria importanta si prea putin dispus sa rationeze. Diferenta consta in faptul ca asta modern a ramas fara “paznic” si nu mai are cin sa’i traga una pe spate atunci cand o ia pe aratura.

    In rest numai de bine si tineti’o tot asa, ca ce’a inceput comunismul voi perfectionati si definitivati!

 2. Daca picam in capcana politicienii fura mai mult decat popii, tot in intunecime ramanem. Acest articol vorbeste despre cum institutii si foruri ale statului, democratic, laic si de drept iau niste decizii si gestioneaza niste resurse (publice)intr-o maniera cel putin netransparenta. Cat timp n-o sa scoatem capul din cutie, tot neam de traista ramanem. In continuare vom vota cu rosii, movii si albastrii. Si in continuare ne vom imbulzi in asezaminte bisericesti opulente. Nasol ca realitatile de afara ne arata ca nici politrucii, nici popimea nu par a fi foarte empatici cu problemele noastre de zi cu zi. Pentru cei cu credinta incandescenta, un test de realitate: cand si cat ati stat ultima oara la o coada pentru a va plati impozitele si taxele? V-a placut cum sunteti deserviti de statul absurd, plin de evlavie si biserici? Sau v-ati trezit cu dezlegare fiscala pentru ca ati donat pentru Catedrala Neamurilor? Folositi-va creierul, nu mai stati pe el!

 3. Pentru Alex “cruce-n mana”, pe Pamant exista si alti zei unici/dumnezei, deci pentru acest concept nu este nevoie de majuscula. In al doilea rand : Nu fa ce face popa, fa ce zice popa, adica urmeaza litera Bibliei, dar cum bine stim aceasta a fost scrisa tot de preoti, de oameni, deci in consecinta urmand sfatul mentionat, faci ce-ti dicteaza un om, nu vreo entitate suprema. Dupa cum bine stim, deasemenea, omul este supus lacomiei, parvenirii iar cand “cutia milei” pare a avea proprietati magice, se umple singura, mereu, de ce sa nu faci un schelet monstruos, incapator in jurul acesteia si sa-i spui biserica (fara majuscula, pentru ca este vorba de cladire da ?). Tu, om fiind, facand o facultate de teologie, cu spaga, evident, nu ai dori sa te ajuti putin singur si sa urmezi o vorba crestina : Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista ?

 4. Pingback: Cu Dumnezeu înainte şi Catedrala-n coaste | TOTB.ro - Think Outside the Box | BunDeCitit.ro

 5. Pingback: Nu există problemă fără soluții și țară fără cetățeni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Pingback: Românii aprobă construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: “Ceaușeșcu n-a murit! Istoria ne-a păcălit” | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Pingback: Maiorescu 2.0: Teoria pistelor fără fond | TOTB.ro - Think Outside the Box

 9. Pingback: Să ne suspendăm de tot! | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: “Statul este problema fundamentală! El emite legile statului. Statul înseamnă odihnă!” | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Pingback: Colonia România | TOTB.ro - Think Outside the Box

 12. Pingback: Noi cu-ai noştri doar pentru noi | TOTB.ro - Think Outside the Box

 13. Pingback: RMGC este azi singura soluție pentru Roșia Montană | TOTB.ro - Think Outside the Box

 14. Pingback: Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră | TOTB.ro - Think Outside the Box

 15. Pingback: Occupy RMGC | TOTB.ro - Think Outside the Box

 16. imi place ca in anul 2011 Romania se comporta imperialist, in sensul in care inca nu a aflat ca biserica nu se confunda cu statul, ca biserica trebuie sa plateasca impozite pentru actiunile ce nu au un scop caritabil ( vezi cazul spalatoriei facute de BOR) ca, motivul socilogic pentru care se construiau catedrale imense era de a tine multimea in frau, intrand in ele induvidul se simtea mic, si ca Romania nu este o tara crestin-ortodoxa decat prin intamplare( adica numeric). Mai imi place ca exista tabere, ca lupta se poarta intre atei, eretci, ong-isti,buni crestini, popi si demnitari, si ca nimeni nu incerca sa gaseasca o solutie pentru romani, ci doar pentru romanii din tabara lor. Imi place ca BOR traieste inca vremuri megalomane, si crede ca atunci cand vom avea si o biserica ce poate concura in grandoare cu palatul parlementului (casa poporului) brusc nu vom mai fi fratele sarac, prost, hot si necivilizat al europei. Mai imi place ca Tusnad imparte kilograme de plastic in fiecare zi in toata tara in timp ce plateste o domnisoara sa scrie articole de responsabilizare sociala. Ce sa zic, imi place sa cred ca Dumnezeu nu era roman, altfel nu imi explic cum a putut sa creeze aceasta splendoare ce se numeste Univers si imi place sa stiu si ca Stephen Hawking nu e roman, altfel nu putea demonstra ca nu exista…

 17. Pingback: Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin | TOTB.ro - Think Outside the Box

 18. Pingback: Bucureştiul de la a la z şi primarul de la a la y | TOTB.ro - Think Outside the Box

 19. Pingback: “Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu vad cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului | TOTB.ro - Think Outside the Box

 20. Pingback: Jandarmul Cașcaval: pușcărie de la 6 luni la 5 ani | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger