Cu ce sunt îndoite multe alimente pe care le cumpărăm din magazine

4

O nouă cercetare, pusă la punct de așa-numiții ”detectivi” în fraude alimentare din SUA scoate la iveală un număr crescut de false ingrediente folosite în produse alimentare foarte răspândite, care nu sun trecute pe eticheta acestora. De la uleiul de măsline, la sucurile din fructe, multe produse de pe rafturile supermarketurile au fost ”îndoite” pentru a fi mai rentabile.

 

Numai în Statele Unite, fraudele alimentare au crescut în 2012 cu 60%. Poate că Europa are parte de mai puține, însă circuitul global al alimentelor nu ne poate feri de hrană cu ingrediente ”surpriză”. Potrivit studiului, produsele supuse cel mai frecvent acestor fraude sunt sucul de rodie și uleiul de măsline. ”Sucul de rodii este un ingredient valoros, vândut la un preț pe măsură,” arată raportul citat de ABC News, ”însă diluarea lui e foarte frecventă. Cel mai des, se folosesc alte sucuri, zahăr, sau apă amestecată cu zahăr.” Astfel, cele mai multe dintre sucurile de rodii disponibile în magazine pot avea concentrații ridicate de suc de pere sau de struguri, care sunt mai ieftine, dar și apă chiară. Există, de asemenea, sub eticheta de suc de rodii și suc sintetic, care nu conține nicio urmă de fruct natural.

Pentru ”sporirea” uleiului de măsline se folosesc, potrivit raportului, uleiuri mult mai ieftine, iar ceaiul pe care îl cumpărăm de la producătorii ajunși în supermarketuri este adesea ”îndoit” cu frunze de ferigă sau, pur și simplu, cu iarbă obișnuită, pe care am putea-o găsi și în fața casei. În ceea ce privește condimentele, cum sunt șofranul sau boiaua, culoarea lor este intensificată frecvent cu coloranți alimentari. Sucul de lămâie sau helasul sunt, la rândul lor, îndoite cu apă și zahăr. ”Detectivii” alimentari au descoperit, de pildă, sucuri de lămâie pe al căror ambalaj scria că sunt 100% obținute din lămâie, dar care, la analize de laborator, s-au dovedit să conțină doar 15% suc de lămâie. Și peștele se întâmplă să fie altceva decât pretinde eticheta: multe conserve de așa-zis ton s-au dovedit că erau, de fapt, conserve de scrumbie.

Sfatul spcecialiștilor ar fi să avem o mică doză de suspiciune atunci când găsim astfel de produse la prețuri extrem de mici, acesta fiind un potențial semn al prezenței unor ingrediente ascunse. De pildă, uleiul de măsline extra-virgin, vândut la un preț foarte convenabil, are mari șanse să fie îndoit.

Sursa: ABC News

Foto: foodsafetynews.com


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger