Cu cât știm mai puține, cu atât suntem mai siguri pe noi

0

Poate că mulți dintre voi ați mai intuit acest lucru, însă acum cercetătorii vin cu rezultatele pe hârtie: cei care au tendința de a fi mai radicali în privința unor politici și mecanisme complexe sunt cei care cunosc foarte puține despre domeniul respectiv. Pentru a le reduce acestora gradul de siguranță, nu e nevoie decât să-i pui să explice cum funcționează politicile respective, arată studiul din Psychological Science.

internet-post-opinion-miracle-whip-ecards-someecards

Participanții la cercetare au fost rugați să-și expună părerile despre șase politici diferite, evaluându-le pe o scară care acoperea spectrul de la dezacord puternic, la acord puternic, iar mai apoi să-și evalueze propria înțelegere a tematicilor respective. Concluziile au arătat că subiecții cărora li se cerea să explice cum funcționează politicile supuse analizei aveau tendința de a deveni mai nesiguri pe ei și totodată dea lua poziții mai moderate. În schimb, dacă li se cerea să spună doar ce părere au într-un anumit domeniu, nivelul de siguranță rămânea constant.

Această cercetare vine, potrivit Business Insider, în sprijinul susținătorilor așa-numitei ”democrații deliberative”, mișcare menită să obțină consensul asupra unor subiecte politice controversate aducând laolaltă oamenin cu păreri și poziții diferite, care să propună soluții variate. Astfel, dacă oamenii sunt puși să analizeze un subiect în manieră detaliată, aceștia sunt înclinați mai degrabă spre găsirea unor soluții constructive, renunțând mai ușor la pozițiile inițiale, radicale și determinate de factori emoționali puternici. ”Rezultatele studiului sugerează că dezbaterea politică ar putea fi mai productivă dacă partizanii s-ar implica mai întâi într-o dezbatere substanțială și analitică a politicilor în cauză, înainte să se pronunțe într-o discuție despre preferințe și poziții personale,” arată autorii cercetării.

Cele două măsuri politice asupra cărora participanții și-au modificat cel mai puțin părerea în timpul chestionării s-au dovedit acordarea salariului de merit pentru profesori și creșterea vârstei de pensionare pentru accesul la servicii sociale. Printre celelalte patru teme discutate, asupra cărora poziția subiecților s-a schimbat sensibil de-a lungul analizei participative, se numără sancțiunile unilaterale asupra Iranului pentru programul său nuclear și asigurările individuale de sănătate. Autorii studiului sunt asfel de părere că oamenii înțeleseseră mai bine primele două măsuri, salariul de merit și creșterea vârstei de pensionare, ceea ce explică o mai mare constanță a opiniilor participanților în ceea ce le privește.

Sursa: Business Insider


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger