Cu cât e frica mai mare, cu atât și păianjenul este mai lung

1

Frica poate distorsiona percepțiile, arată cercetările din domeniul psihologiei, iar lucrurile nu stau diferit nici în cazul păianjenilor înfricoșători. Oamenii care se tem de păianjeni îi văd mai mari decât sunt de fapt, au arătat experimente recente.

Cercetătorii au cerut mai multor persoane care au făcut terapie pentru a-și rezolva frica de păianjeni să deseneze o linie prin care să arate cât de lung este păianjenul pe care l-au văzut în laborator.

În medie, cei care se temeau mai mult au desenat linii mai lungi cu 50% mai mari decât cele desenate de persoanele care se temeau mai puțin, spune Michael Vasey, cercetătorul principal și profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio. El mai spune că unii participanți la studiu au desenat linii de trei ori mari decât lungimea reală a păianjenilor.

După ce au făcut terapie în timpul căreia s-au confruntat cu frica – în acest caz, cu păianjenii – 57 de subiecți au avut sarcina să se apropie de o păianjen într-un acvariu și să-l alerge prin acvariu cu un băț de 10,2 centimetri. Ei au repetat experimentul de cinci ori de-a lungul a opt săptămâni, cu specii diferite de păianjeni.

În timpul experimentelor, subiecții au fost rugați să noteze frica pe care o simt pe o scară de la 0 la 100, 0 reprezentând niciun pic de frică. Apoi, păianjenul era acoperit, iar participanții completau chestionare și desenau o linie care reprezenta lungimea păianjenului.

Din cauză că păianjenul era acoperit, studiul lăsa o întrebare nerăspunsă:  rezultatele se datorau distorsionării percepției vizuale sau a memoriei despre păianjen. Pentru a lămuri acest aspect, s-au făcut experimente și cu păianjenul descoperit, rezultatele fiind aceleași. Acest lucru a dus la concluzia că percepția vizuală este cea afectată.

Cercetătorii nu demonstrează pentru prima dată că percepția vizuală este afectată în cazul unei fobii. Se știa deja că oamenii cu frică de înălțimi tind să supra-estimeze distanța de sub ei când privesc de la balcon.

Sursa: LiceScience

Foto: Flickr / larsjuh


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger