Cu brad sau fără brad? Alternative pentru asigurarea spiritului de Crăciun

9

De fiecare Crăciun, mirosul de brad ne umple locuințele și crează o atmosferă de sărbătoare. Însă odată ce trece această perioadă, mașinile de gunoi sunt pline cu aceste accesorii expirate. Sărbătoarea trebuie să însemne neapărat moartea a milioane de copaci sau există alternative? Trebuie să moară brazi ca să ne simțim bine sau se poate și altfel? Aflați răspunsurile pe TOTB.

de Magor Csibi si Timea Rácz

Bradul reprezintă un simbol al Crăciunului. De-a lungul timpului, el a devenit un accesoriu fără de care nici nu putem imagina această sărbătoare. Însă dacă Crăciunul ne vorbește despre bucurie și naștere, el reprezintă și o ocazie legitimă de a tăia milioane de puieți. Doar în România se vând anual 300.000 de copaci cu ocazia sărbătorilor de iarnă și se estimează că încă circa 150.000 se vând ilegal. Deși se pare că în acest an cifrele de vânzare sunt mult mai mici decât anul trecut, din cauza crizei, sute de mii de copaci încă mor odată ce vine Crăciunul.

TOTB nu crede că trebuie neapărat să tăiem milioane de copaci și a luat în calcul câteva metode de a sărbători Crăciunul. Fiecare dintre voi este liber să decidă care ofertă este cea mai potrivită.

1.      Inside the Box

Bradul tradițional: Cea mai tradițională cale de a sărbători Crăciunul, dar cu impactul cel mai mare. Avantajul bradului viu este că oferă experiența adevărată. Mirosul, atingerea, crengile garantează sentimentul aparte cu care ne-am obișnuit de ani buni. Dezavantajele sunt că, după o perioadă, acele încep să-i cadă, se aprinde ușor dacă se usucă, iar după sărbători, imaginea unui brad uscat în casă poate fi deprimantă. La care se adaugă încă o dată distrugerile și tăierile generate de această alternativă. Dar dacă nu vă puteți imagina Crăciunul fără brad, măcar asigurați-vă că este tăiat în mod legal pentru a nu încurajaa defrișările ilegale.

Bradul de plastic: Pare o alternativă viabilă la prima vedere. Sărbătoarea este mult mai umană dacă avem un brad artificial, nefiind nevoie să defrișăm, însă impactul ecologic al unor asemenea brazi este în continuare destul de ridicat. Avantajele sunt că ei pot fi destul de ieftini și pot fi reutilizați an după an, nefiind nevoie să cheltuim și nici să generăm deșeuri. Citiți, de exemplu, cazul femeii din Scoția care are același brad de mai multe decenii. Dezavantajele sunt că, adesea, bradul artificial nu seamănă cu un brad, decât dacă cumpărăm un model scump, nu miroase a brad și amprenta de carbon tot rămâne ridicată. Deși mirosul de brad poate fi generat cu un spray, bradul de plastic nu este considerat o variantă cu mult mai bună decât bradul tradițional.

2.      Outside the Box

Bradul în ghiveci: De departe cea mai bună alternativă, însă deocamdată nu reprezintă o opțiune viabilă în România. Nu avem pepiniere care să vândă în cantități ridicate această alternativă, iar chiar dacă le cumpărăm, nu prea avem ce să facem cu ele după ce trece Crăciunul. Soluția ar fi plantarea lor în ghiveci toamna și replantarea lor în padure primăvara, însă infrastructura și tradiția lipsesc cu desăvârșire. Avantajele bradului în ghiveci sunt evidente, ne oferă tot ce ne-ar oferi bradul tăiat în mod tradițional, însă la sfârșit nu trebuie să se și usuce. Dezavantajul este că, de obicei, e greu să cumeri un copac mai măricel, acesta fiind foarte greu cu ghiveci cu tot, e destul de greu de transportat, dacă se schimbă temperatura, poate să moară brusc, iar odată cu încheierea sărbătorilor, nu prea avem ce să facem cu el. Dacă nu-ți pasă de comoditate și ești dispus să depui puțin mai mult efort, asta e varianta ta. Nu poluează și redă și spiritul de Crăciun.

O ramură de brad: Esența sărbătorilor nu se ascunde în mărimea bradului. Chiar dacă nu ai un brad de trei metri în livingul, te poți bucura alături de familia ta de mirosul și de prezența unei forme de brad și dacă optezi să ai doar o ramură. Această metodă salvează mulți copaci, este incomparabil mai ieftină și ne oferă și mirosul mult râvnit de brad. Dacă avem o pădure în apropiere, sigur găsim frunze căzute ce pot fi decorate, iar dacă nu, cu puțin noroc, putem convinge un vânzător din piață să ne dea o ramură la preț redus sau chiar gratis.

Fără brad: Indiscutabil cea mai verde variantă. Nu poluează, nu miroase, nu se aruncă și nu există. Se recomandă doar familiilor care se pot bucura împreună de orice și care au o fantezie bogată. Nu îți oferă nici olfactiv, și nici vizual mari satisfacții, însă dacă ești capabil să simți spiritul de Crăciun și așa, înseamnă că șansele ca Moșul să vină la tine de mai multe ori pe an sunt foarte mari. Noi putem doar să te felicităm dacă mergi pe această variantă.

Ce spun cititorii TOTB despre deciziile lor în preajma Crăciunului

„Anul ăsta ne-am decis să nu ne mai luăm brad. Spiritul de Crăciun va exista în casă nu datorită decorațiunilor sau datorită bradului, ci mai degrabă din cauză că familia se va reuni și va avea puțin timp ca să mai recupereze din clipele pierdute în timpul anului” – Alina

„Nu optez pentru asta (sărbătoare fără brad n.r.) dar se poate să nu am altă alternativă anul acesta și zilele trecute jucandu-mă cu un copil cu plastelina, am construit un brădut, un om de zăpadă…și pentru că situația financiară anul acesta oscilează am decis că cel mai bun caz este să am braduțul de plastelină.” – Nicoleta

„Anul ăsta m-am hotărât să nu-mi mai iau brad. N-am chef să ies, să-l cumpăr, să-l car acasă, să-l decorez și peste două săptămâni să-l arunc. Prea mult stres, prea dăunător și, până la urmă, pentru ce? O să mă simt bine și fără” – Marius

„Nu pot să-mi imaginez Crăciunul fără brad. Știu că se taie brazi, știu că se generează deșeuri, dar pur și simplu Crăciunul nu e Crăciun fără brad” – Georgiana

Vedeți alte cîteva idei și mai Outside the Box:

Bradul de plastilină o să decoreze casa unei cititoare

Bradul făcut din hârtie are un efect de grădiniță

Brad din furnir. Dacă vă ține

Brad din sticlă reciclată

Deci? Tu ce alegi?

Foto main: Hellebardius/flickr.com

Tags:9 comentarii

  1. Evident ca “mor” barzi. Ca sa traim mor animale (pe care le sacrificam), mor copaci pe care-i transformam in cherestea sau lemn de foc, la fel ca si alte plante pe care le industrializam sau le consumam ca atare. Daca renuntam la brazi astazi, maine la ce mai renuntam? Tehnologia poate furniza hrana si bunuri de sinteza. Deja stiinta ne poate modifica genetic poate chiar sa metabolizam minerale. Pornind de la sarmanii brazi astazi, cine stie unde vom ajunge in viitor vom ajunge. Dupa parerea mea, autorul articolului era in lipsa de subiecte si a inventat unul.

  2. Pingback: Tweets that mention Cu brad sau fără brad? Alternative pentru asigurarea spiritului de Crăciun » Think Outside the Box -- Topsy.com

  3. am conflict domestic de cativa ani cu sotia care vrea brad natural…dar eu castig intotdeauna si reutilizam bradul de plastic de la an la an!!!

  4. Eu nu inteleg defel : cum o fi sa sarbatoresti ( nimic ) la comanda ? Si cat de dubios este sa-ti pui in casa ditamai pomul ( tot pentru nimic ) ?
    Marea majoritate a oamenilor sunt irationali : hai sa ne taiem padurile ( alea care au mai ramas ), ca sa miroase a brad in casa pentru 1 saptamana….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger