Crudul comert cu maimute prinse in salbaticia din Mauritius. SUA este cel mai mare importator, arata un nou raport

0

Maimutele macac cu coada lunga se aleg cu membre rupte si cu alte leziuni atunci cand vanatorii le prind si apoi le trimit pentru inmultire, in custi stramte si ruginite, la fermele de pe insula Mauritius, din largul coastelor continentului african. Natiunea insulara din Oceanul Indian are patru mari ferme destinate reproducerii primatelor si o a cincea urmeaza sa se deschida in curand, arata un raport al Uniunii britanice pentru abolirea vivisectiei (BUAV) – autoprezentata drept principala organizatie mondiala ce militeaza impotriva experimentelor pe animale –, semn ca negotul cu maimute este in expansiune.

„Maimutele sunt niste animale foarte inteligente si sociale, cu legaturi familiale stranse. Caputrarea lor brutala din salbaticie si captivitatea fortata in Mauritius este inacceptabila din punct de vedere moral”, s-a pronuntat Sarah Kite, de la BUAV, citata de Huffington Post. „Cerem guvernului din Mauritius sa puna capat acestui comert brutal si Statelor Unite, Uniunii Europene si Israelului sa interzica importurile de primate si sa opreasca perpetuarea acestei cruzimi ingrozitoare”.

Agentia de stiri Associated Press a contactat o serie de birouri guvernamentale din statul insular pentru a comenta pe acest subiect. Cand i-a pus o intrebare unui oficial din cadrul ministerului agriculturii si pescuitului, care se ocupa si de fauna, acesta a inchis telefonul, iar un alt oficial a spus ca angajatilor guvernamentali nu le este permis sa vorbeasca cu jurnalistii. Raportul organizatiei britanice spune insa ca Mauritius justifica prinderea maimutelor pe temeiul ca macacii nu sunt indigeni, ci daunatori, asa ca nu merita efortul de conservare.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de primate din Mauritius, sustine raportul. In 2009, peste 3.000 de macaci cu coada lunga au fost importati in SUA, printre care si exemplare capturate in salabaticie si tratate cu cruzime. Primatele sunt exportate in scopuri experimentale sau ajung in ferme pentru reproducere in tari precum Spania, Israel sau Puerto Rico, desi, potrivit raportului, este vorba de niste animale inteligente si inalt dezvoltate ce impartasesc cu oamenii numeroase caracateristici, ceea ce inseamna ca trebuie tratate ca atare.

Foto: Flickr/Lip Kee

Cititi si:

Mai putine animale utilizate in experimente stiintifice

Cimpanzeii congolezi infrunta un nou masacru din cauza vanatorii ilegale

Un ministru malaezian spune ca Dumnezeu a creat maimutele pentru experimente stiintifice

Este omul stapanul universului?

Avocat sau vanator? Ar trebui sa aiba si animalele drepturi individuale?

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger