Crowdfunding în România

0

Bursa BineluiWe are herePot si EuCrestem Idei, MindFruit.ro și Multifinantare.ro sunt platforme românești de crowdfunding. Dacă strângi bani pentru a finanța un proiect, aici poți găsi instrumentele de care ai nevoie.

 

Foto: www.potsieu.ro

 

de Mădălina Oprişan, AlTreileaSector.ro

 

Crowdfunding: Efortul unor oameni de a dona și a strânge bani, de obicei online, pentru a sprijini cauze, proiecte sau inițiative.

2001: a apărut prima platformă de crowdfunding – ArtistShare

2009: a apărut Kickstarter, una dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding din lume

2011: 1,5 miliarde de dolari strânși prin crowdfunding

Kistarter.com: 682 milioane dolari pentru 104.234 proiecte, în 5 ani

2013: peste 500 de platforme de crowdfunding în lume

We are Here – platforma pentru proiecte creative

În luna aprilie s-au strâns aproape 7.000 de euro prin platforma de crowdfunding pentru proiecte creative We Are Here. Au donat 572 oameni și au fost susținute opt festivaluri românești.

 

Foto: www.we-are-here.ro

 

Dacă lucrezi într-o organizație neguvernamentală și ai vrea să organizezi un târg, un festival sau să publici o carte, platforma aceasta ar putea fi potrivită pentru tine.

“Domeniile din care așteptăm și acceptăm proiecte sunt film, teatru și dans, muzică, publishing, design și expoziție, urban, educație, știință și tehnologie”, spune Irina Caraivan, Creativ Director pentru We-are-Here.

 

Foto: www.we-are-here.ro

 

Pentru a-i convinge pe oameni să susțină un proiect, ai nevoie de un obiectiv clar. Aproape toate platformele de crowfunding caută proiecte creative care propun soluți inovatoare în beneficiul comunităţilor. Niciuna nu promovează cauze umanitate sau proiecte care contribuie la îmbunătățirea condiției unei singure persoane.

“Proiectul trebuie să genereze valoare pentru o comunitate, să ofere o soluție inovatoare, o perspectivă nouă, să contribuie la cunoaștere. Rezultatele trebuie să fie clare, la fel și perioada de realizare”, se arată în descrierea proiectului Crestemidei.ro.

PotSiEu.ro – susține proiectele cu impact social

Cea mai nouă platformă de crowdfunding românesc, PotSiEu.ro se adresează celor care vor să dezvolte proiecte cu impact social și propun o soluție pentru problema unei comunități.

“Am pornit de la ideea că în momentul în care vrei să începi o activitate economică ai nevoie de un capital inițial, pe care este în general greu să îl mobilizezi”, spune Cătălina Azamfirei, Creator de soluții în cadrul platformei PotSiEu.ro.

Platforma funcționează după principiul “totul sau nimic” și e important să strângi toată suma pe care ți-ai propus-o pentru a-ți putea finanța proiectul. Aşa, ai ocazia să validezi o idee de afaceri, să primești sugestii și să-ți îmbunătățești proiectul, dacă este cazul. Cei care te susțin cu bani, ar trebui să primească în schimb o recompensă, în funcție de suma cu care contribuie.

Pentru platforma Potsieu.ro, organizatorii recomandă derularea unui proiect timp de 21 de zile, aceasta și pentru că un timp mai îndelungat nu asigură neapărat și succesul proiectului.

“Statistica pe celelalte platforme de crowdfunding la nivel internațional a arătat că un proiect care a mobilizat în primele 2-3 zile o sumă de 20-30% din bugetul propus, are șanse mai mari de reușită. Banii se dau cu precădere la începutul campaniei și în ultimele zile”, spune Cătălina Azamfirei, Creator de soluții în cadrul platformei PotsiEu.ro

Pentru platforma Cresteidei.ro un proiect poate fi derulat timp de maximum 90 de zile. O campanie pe Kistarter.com poate dura între o zi și 60 de zile.

Ce platformă de crowdfunding ți se potrivește?

Bursa Binelui – accent pe donație și voluntariat pentru ONG-uri

Creștem Idei – soluții inovatoare care pot genera valoare pentru o comunitate

Pot și Eu – susținerea proiectelor de antreprenoriat social

We are here – proiecte creative cu rezultate imediate – un festival, un film, o carte

Bine de știut când planifici bugetul unei campanii

Creștemidei.ro – reține 7% din suma strânsă pentru un proiect.

PotșiEu.ro – reține 10% din suma strânsă pentru un proiect.

Kickstarter.com – reține 5% din suma strânsă, la care se mai adaugă între 3 și 5% taxele de procesare ale Amazon.com.

We-are-Here.ro – au un comision opțional între 0% și 9%.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger