Crizele economice ne pot scurta viețile

0

Un studiu nu prea roz susține că, dacă prindem o criză economică în jurul vârstei de 50-60 de ani, există șanse considerabile ca viața noastră să se scurteze.

 

Cercetătorii americani de la Wellesley College au analizat mortalitatea în rândul populației din Statele Unite, luând în calcul apropierea vârstei de pensionare în timpul instalării recesiunii. Dacă o persoană traversează perioade de restriște economică generală în intervalul 57-61 de ani, când rata șomajului crește, iar veniturile scad, șansele ca aceștia să aibă parte de o bătrânețe îndelungată scad. Această tendință poate fi observată în graficul de mai sus.

Deși studiul nu poate stabili exact relația de cauzalitate dintre aceste două elemente, acesta oferă câteva ipoteze: de pildă, oamenii mai în vârstă pot avea perioade de șomaj mai lungi în asemenea condiții, lucru care le-ar putea afecta sensibil sănătatea. Procentele cu care, pentru aceste categorii, șansele să fie longevivi scad nu sunt tocmai ridicate, însă nici neglijabile. ”Un angajat care își pierde slujba la vârsta de 58 de ani ar putea trăi cu trei ani mai puțin,” arată lucrarea, citată de The Atlantic.

 

Sursa: The Atlantic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger