Criza vârstei mijlocii apare şi la maimuţe

0

Un studiu recent susţine că, şi în cazul maimuţelor precum cimpanzei sau urangutani, se poate vorbi de o criză a vârstei a doua (criza de la mijlocul vieţii), un fenomen deja cunoscut şi analizat la specia umană. Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Echipa implicată în studiu (formată din psihologi, primatologi şi economişti) a analizat starea de bine şi de fericire în cazul speciilor de maimuţe de mari dimensiuni. Cercetătorii au descoperit că starea de bine era la cote înalte în perioada de tinereţe a primatelor, dar scădea destul de mult în perioada vârstei de mijloc şi atingea din nou cote mai înalte la vârsta bătrâneţii, urmând, în fapt, acelaşi model de curbă în „U” a fericirii precum se întâmplă şi în cazul oamenilor. „Ceea ce analizăm, de fapt, este dacă această curbă în „U” a fericirii poate fi asociată cu vârsta şi în cazul primatelor non-umane, aşa cum este în cazul oamenilor”, a explicat autorul principal al studiului, psihologul Alexander Weiss de la Universitatea din Edinburgh. El speră ca rezultatele cercetărilor să confirme, încă o dată, legătura puternică de rudenie dintre specii (oameni, cimpanzei şi urangutani).

Studiul arată că această curbă a fericirii apare atât la femele, cât şi la masculi, în ciuda rolurilor sociale, a diferenţelor de statut şi că fenomenul nu este exclusiv uman. Pentru studiu au fost monitorizaţi 508 de cimpanzei şi urangutani, de vârste diferite, de la diverse grădini zoologice sau centre de cercetare. Toţi au fost monitorizaţi de îngrijitorii lor, care deja le cunoşteau comportamentul de cel puţin doi ani. „Similarităţile între oameni, cimpanzei şi urangutani merg dincolo de genetică şi fiziologie. Spre exemplu, şi cimpanzeii resimt presiunea socială şi stresul, exact ca oamenii. Este drept, nu putem spune că un cimpanzeu ajuns la vârsta a doua va tânji brusc după o maşină sport roşie, dar sunt alte lucruri pe care le doreşte: vrea să se împerecheze cu mai multe femele sau să aibă acces la mai multe resurse”, explică Weiss.

„Unul dintre motivele pentru care ne-am decis să analizăm maimuţele a fost tocmai faptul că, la oameni, această curbă a fericirii este prezentă şi când e vorba de educaţie, venit sau căsnicie, este o statistică ce se menţine. Pentru mine a fost pur şi simplu uluitor să regăsesc acelaşi lucru la maimuţe”, spune co-autorul studiului, Andrew Oswald, profesor de economie la Universitatea Warwick, care a studiat de peste 20 de ani fericirea umană. „Criza vârstei mijlocii este reală şi există la rudele noastre cele mai apropiate biologic”, a conchis acesta. „Cercetarea deschide multe noi uşi. Mult timp, această criză a vârstei a doua a fost considerată un fenomen exclusiv uman, specific societăţii umane. Studiul nostru oferă o altă perspectivă. Trebuie să analizăm şi mai în profunzime lucrurile, să ne uităm în evoluţia noastră din trecut şi în cea a strămoşilor noştri comuni (ai noştri şi ai maimuţelor) pentru a avea o imagine corectă de ansamblu”, consideră Weiss.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger