Criza omoară şi pedeapsa capitală

0

Săptămîna trecută, statul Illinois a renunţat la pedeapsa cu moartea şi urmează ca state americane precum Connecticut, Maryland şi Montana să treacă la această măsură.

Discuţiile asupra eliminării pedepsei capitale au început şi în Florida şi Kansas, prevăzîndu-se că în curînd se va molipsi şi statul Ohio.

De zeci de ani democraţii şi republicanii au dezbătut această chestiune din perspectivă morală, dar a fost nevoie ca SUA să sărăcească pentru a fi uitate imediat toate argumentele pro.

Richard Dieter, directorul executiv al Death Penalty Information Center a explicat că pedeapsa cu moartea e eliminată în primul rînd din motive pragmatice.

În general, un condamnat pe viaţă costă statul, cu toate cheltuielile pînă la sfîrşitul sentinţei, de trei ori mai puţin decît un proces de condamnare la moarte.

Din 1976 încoace, în Statele Unite au fost executate 1,243 de persone.

În ultimii 30 de ani, 138 de persone au fost exonerate de la pedeapsa cu moartea. Pînă în ianuarie 2010, 3,261 de persoane se aflau pe lista celor condamnaţi la moarte. Statul cu numarul cel mai mare de condamnaţi este California, cu 697 de deţinuţi, urmat de Florida şi Texas. Din 1976 încoace, 466 de persone au fost executate în Texas, urmat de statele Virginia si Oklahoma. Tot în Texas, anul trecut nu mai puţin de 17 persoane au fost executate şi alte două n 2011. Pînă în ianuarie 2010, un număr de 61 de femei erau condamnate la moarte, din ’76 şi pînă astăzi 12 femei fiind executate.

FOTO:REUTERS

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger