Criza nucleară din Japonia amână planurile nucleare din alte țări

1

Criza nucleară din Japonia are consecințe și în alte țări prietenoase cu energia nucleară. Miercuri, China a anunțat că amână aprobarea contrucției de noi centrale nucleare, iar Franța a început investigarea privind siguranța reactoarelor, informează Huffington Post.

O pare dintre guvernele lumii și-au amânat planurile nucleare, cel puțin deocamdată, pe măsură ce îngrijorările privind siguranța cresc chiar și în rândul națiunilor favorabile energiei nucleare. Muncitorii japonezi se luptă cu disperare să răcească reactoarele după o serie de explozii și eliberarea de radiații de la centrala nucleară Fukushima, după cutremurul de vineri din Japonia.

China a anunțat că guvernul va suspenda aprobarea de noi centrale nucleare pentru a permite o revizie a standardelor de siguranță. Consiliul de Stat a ordonat verificări la centralele existente și cele în construcție.

Supendarea si verificările vor permite guvernului comunist din China să alunge îngrijorările publice referitoare la siguranța energiei nucleare fără să amâne planurile de a dubla cota de energie nucleară din generarea de energie până în 2020.

Un oficial chinez a declarat săptămâna aceasta că problemele din Japoni nu vor opri China din expansiunea centralelor nucleare. China are 13 centrale nucleare și planuri de a construi câteva sute în plus. Autoritățile de la Beijing s-au axat pe energie regenerabile precum eoliană, solară, hidroenergie și nucleară în scopul reducerii dependenței de cărbune.

În Franța, reprezentanții parlamentului au ordonat o investigație privind viitorul industriei nucleare din țară. La întâlnirea de urgență de miercuri au participat și șefii companiilor constructoare de reactoare nucleare Areva și Electricite de France.

Franța se numără printre puținele țări care au mai construit centrale nucleare după accidentul de la Cernobîl și este cea mai dependentă țară de energia nucleară.

Uniunea Europeană demarează o serie de teste la centralele nucleare din Europa, iar Germania intenționează să închidă șapte reactoare vechi.

Și în Spania primul ministru a declarat că au fost demarate studii pentru a determina cât sunt de vulnerabile cele șase centrale din țară în fața cutremurelor și inundațiilor.

Foto: Reuters

Citiți și:

5 lucruri de știut despre radiații

Cele mai grave dezastre energetice din lume

Terra Mileniul III: Avem nevoie de un dezastru nuclear pentru a conștientiza riscurile?

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - 25 de ani de la Cernobîl. Fotografii în centrul Bucureştiului care ilustrează “moştenirile” accidentului – sărăcie şi degradare » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger