Japonia se confruntă cu o criză demografică, potenţialul ei economic fiind înfrânat de o populaţie îmbătrânită – peste 1 din 4 oameni au peste 65 de ani. Pe lângă asta, însă, are o problemă și mai mare – o așa-numită “criză a libidoului”. Din câte aflăm de aici, natalitatea din statul nipon este în scădere rapidă, estimându-se că, până în 2060, populația va fi diminuată cu o treime și că, până în 2100, dacă acest trend continuă, se va reduce cu 61%. Mai simplu spus, nu există îndeajuns de multă procreare. Situația nu e nouă, dar s-a înrăutățit în ultima vreme, îndemnând guvernul și economiștii să caute soluții, de la impunerea unei “taxe pe frumusețe”, la schimbarea atitudinii femeilor care cred că sexul e neplăcut.
Potrivit Japan News, Japonia a înregistat un nou record în 2012 în ceea ce privește declinul populației, numărul deceselor fiind mai mare decât cel al nașterilor pentru al șaselea an consecutiv (de altfel, statul nipon are cea mai mică rată de natalitate din lume). În 2012, la nivelul întregii țări, numărul nou-născuților a scăzut cu 13.705 față de anul precedent, ajungând la 1.037.101. De cealaltă parte, numărul deceselor a atins un nivel record de 1.256.254, cu 3.188 mai mult față de anul precedent. Tinerii nu par interesați în a avea copii, numărul femeilor de peste 20 de ani care au născut scăzând cu 16.200 în 2012. În 2011, în Japonia s-au vândut mai multe scutece pentru adulți decât pentru nou-născuți. Japonezii sub 40 de ani par să-și fi pierdut interesul și față de relațiile convenționale; milioane de niponi nici măcar nu mai merg la întâlniri amoroase și o parte tot mai mare din populație nu vrea să audă de sex.
Pentru guvern, acest “sindrom al celibatului” face parte dintr-o catastrofă națională care începe să se prefigureze. În 2014, scria acum câteva zile Bloomberg, premierul nipon Shinzo Abe a alocat 3 miliarde de yeni (30 de milioane de dolari) pentru programe de stimulare a natalității, inclusiv pentru unele de “pețit”. Pentru a analiza atitudinile față de sex, Asociația pentru planning familial din Japonia a intervievat 3.000 de subiecți de ambele sexe în legătură cu viețile lor sexuale. A aflat că 49,3% din participanți (48,3% dintre bărbați și 50,1% dintre femei) nu făcuseră sex în ultima lună. 21,3% dintre bărbații căsătoriți au spus că au fost prea obosiți după muncă, procentul fiind de 17,8% în rândul femeilor. Dintre bărbați, 15,7% au recunoscut că pur și simplu n-au mai fost interesați de sex după ce au făcut copii, iar 23,8% dintre femei au spus că actul e “supărător”. The Guardian, la rândul său, scria într-un articol din 2013 că 45% dintre femeile japoneze cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani “nu sunt interesate de contactul sexul sau îl disprețuiesc”, procentul fiind de 25% în rândul bărbaților.
Au existat mai multe diagnostice pentru această criză a libidoului. Morinaga Takuro, analist economic și star TV, crede că are de-a face cu atractivitatea, sugerând o “taxă pe frumusețe”: “Dacă am percepe o taxă pe frumusețe bărbaților care arată bine, pentru a corecta întrucâtva nedreptatea, atunci bărbaților urâți le va fi mai ușor să găsească iubire iar numărul oamenilor care se vor căsători va crește”. Takuro a lansat și un apel către bărbații îndrăgostiți de “personaje 2D din anime-uri și manga-uri”: “Vreau să le transmit că și femeile din rasa umană sunt mișto!” Tehnologia și lumile ei virtuale, alături de pornografie sunt considerate vinovate.
Mulți oameni, alarmați că peste 20% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani spun că nu sunt prea interesați de sex, pun însă fenomenul pe seama crizei economice. Editorialistul Maki Fukasawa a observat dezvoltarea tot mai mare a unui grup de bărbați pe care i-a botezat “erbivori”: heterosexuali care, spre deosebire de oamenii de afaceri “carnivori”, trăiesc fără a-și exprima sexualitatea. Angelika Koch, bursieră la Cambridge și autoare a cărții Manga Girl Seeks Herbivore Boy (Fată manga, caut băiat erbivor), vede “o răsturnare a expresiei tradiționale a bărbatului japonez, cea a ‘salariatului’: corporatistul îmbrăcat la costum și cravată care își dedică viața companiei și pune pune pâine pe masa familiei, bărbatul foarte sexual care bea seara cu colegii de job în baruri și cluburi cu animatoare”.
Sursa: Zero Hedge
FOTO: Eric Rechsteiner