Criza economică a Greciei scade poluarea industrială, dar îneacă orașele în fum

0

Două studii aparent paradoxale, publicate recent, arată câteva dintre efectele pe care criza economică a Greciei le are asupra mediului: pe de o parte, o cercetare arată o scădere drastică a emisiilor poluante, iar pe de alta cercetătorii arată că pădurile au masiv de suferit. Acest din urmă lucru se explică printr-o repunere în funcțiune a sobelor cu lemne, alternativa cea mai ieftină de încălzire a locuințelor.

 

Să începem cu vestea bună: prin folosirea unor sateliți și a unor instrumente de măsurare a calității aerului, o echipă de cercetători ciprioți arată că nivelurile de dioxid de azot au scăzut cu 30-40% în întervalul 2007-2011. Deși tendința de reducere a acestui poluant s-a înregistrat de-a lungul întregului secol, ea a atins un nivel record în perioada corespunzătoare crizei economice. Tot în acest interval au scăzut și nivelurile emisiilor de monoxid de azot, monoxid de carbon și dioxid de sulf. Începând cu 2008, poluarea aerului în Grecia a scăzut simțitor, Mihalis Vrekoussis, coordonatorul cercetării, arătând pentru New Scientist că acest fenomen este strâns corelat cu scăderea consumului de petrol, a activității industriale și cu declinul economiei.

Partea mai puțin roz a impactului pe care criza economică îl are asupra mediuli vine însă dinspre întoarcerea multor locuitori la sobele cu lemne, o soluție mai eficientă financiar decât încălzirea cu gaz. Tăietorii ilegali de lemne reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare, în condițiile în care o mare suprafață de păduri a fost devastată de-a lungul anilor de incendii. Astfel, scăderea nivelului de poluanți industriali este contracarată de creșterea poluanților rezultați în urma arderii masive a lemnelor, fenomen asociat și cu sporirea numărului de incendii domestice.

Autoritățile din Atena au atenționat populația în legătură cu efectele fumului care ”sufocă orașul” noaptea, când sobele cu lemne funcționează la capacitate maximă, în gospodării a căror izolare termică este precară. Cea mai importantă organizație pentru sănătate din Grecia solicită luarea unor măsuri de urgență pentru purificarea aerului, arată Washington Post. Semnalele de alarmă sunt ignorate din simplul fapt că dificultățile economice nu le permit grecilor să folosească alte surse de încălzire. Anul acesta, guvernul a majorat cu 40% taxele pentru combustibilii folosiți în transport și pentru gaz.

Sursa: New Scientist, Washington Post

Foto: Washington Post

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger