Criza economică a afectat investiţiile în energii regenerabile

0

O cercetare recentă arată că economia slabă din ultima perioadă a afectat, pentru prima dată din 2009 încoace, investiţiile globale în energie regenerabilă. Raportul se referă la investiţiile în domeniu făcute în anul 2012 şi a fost realizat de UNEP (United Nations’ Environment Program) şi organizaţia REN21Renewables (Paris).

 

 

Scăderea investiţiilor a fost cauzată de încetinirea economică a pieţeler europene şi americană şi de scăderea preţului în materie de tehnologie solară. Potrivit raportului, investiţiile au scăzut cu 12%, după ce, din 2004 încoace (cu excepţia anului 2009, indicator al crizei economice), au mers tot timpul ascendent. „Principalul motiv pentru declinul din 2012 a fost îngrijorarea investitorilor cu privire la politicile menite să susţină energiile regenerabile pe pieţele lor tradiţionale, SUA şi Europa”, arată UNEP. Potrivit agenţiei de presă Reuters, anul trecut investitorii în domeniu nu au fost siguri că vor beneficia în continuare de subvenţiile acordate, în ţări precum SUA, Marea Britanie sau Germania. Mai multe guverne europene au tăiat ajutoarele acordate proiectelor de energie solară şi eoliană, la pachet cu alte măsuri de austeritate bugetară luate pentru a traversa perioada de criză economică.

Investiţiile din 2012 în sectorul energiilor regenerabile au fost pe locul doi în topul general, fiind de şase ori mai mari decât cele din anul 2004, în ciuda scăderii înregistrate din cauza problemelor economice. S-a remarcat o creştere a investiţiilor pe pieţele ţărilor în curs de dezvoltare (şi o scădere în ţările dezvoltate), motivată, conform Reuters, de cererea tot mai mare de pe aceste pieţe şi de existenţa condiţiilor naturale necesare pentru energie solară, eoliană sau geotermală. Per ansamblu, capacitatea totală generată de sectorul energiei regenerabile a ajuns, în 2012, la 1470 GW, crescând cu 8,5%; energia eoliană a însemnat 39% din această creştere, urmată de energia hidrologică şi cea solară (fiecare cu câte 26%).

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger