Criza climatică a secolului are în spate doar 90 de companii, printre care Chevron sau BP

4

Chevron, Exxon, British Petroleum sau Royal Dutch Shell se numără printre companiile cu cea mai mare responsabilitate pentru schimbările climatice cu care se confruntă în prezent omenirea, scrie The Guardian. Potrivit publicației britanice, care citează o cercetare recentă, mare parte din vina pentru criza climatică a secolului XXI o poartă doar 90 de companii – private sau de stat -, care au generat aproape două treimi din toate gazele cu efect de seră ajunse în atmosferă de la începutul erei industriale încoace.

 

 

Marea majoritate a acestor companii activează în industria petrolului, a gazelor naturale și a cărbunelui. Autorul cercetării, Richard Heede, om de știință la Climate Accountability Institute din Colorado, spune că există mii de firme producătoare de petrol, gaze naturale și cărbune în întreaga lume, dar că cei care iau deciziile ar putea încăpea într-un autobuz sau două. Jumătate din emisiile cu gaz de seră estimate în prezent au fost generate doar în ultimii 25 de ani, mult după data la care guvernele și corporațiile au început să-și dea seama că sporirea emisiilor cu gaz de seră cauzează schimbări climatice periculoase.

Al Gore a spus că analiza arată că nu doar guvernele trebuie să acționeze pentru a stăvili schimbările climatice, ci și mediul privat. “Cei care sunt responsabili din punct de vedere istoric pentru poluarea atmosferei au obligația clară de a face parte din soluție”, a accentuat el pentru The Guardian. Cele 90 de companii aflate în topul listei celor mai mari poluatori au produs 63% emisiile globale cumulate de dioxid de carbon și gaz metan industriale generate în perioada 1751-2010. Asta înseamnă circa 914 gigatone de CO2. În afară de șapte, care fabrică ciment, toate cele 90 de companii produc petrol, gaze naturale și cărbune.

Treizeci și unu dintre aceste companii sunt deținute de stat, cum ar fi Saudi Aramco din Arabia Saudită, Gazprom din Rusia sau Statoil din Norvegia. Nouă dintre ele sunt conduse de guverne și produc în principal cărbune în China, fosta URSS și Polonia, iar restul sunt private. Experții speră ca cercetarea lui Heede să înlăture impasul la care s-a ajuns în negocierile internaționale pe probleme cliamatice. Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

Puteți citi și:

Cercetătorii susțin că 95% din încălzirea globală e provocată de oameni

Schimbările climatice ar putea crește numărul conflictelor armate cu 50%

Tags:4 comentarii

  1. Privat sau nu, atata timp cat afectezi oameni care nu folosesc produsele tale, ai obligatia sa te supui unor legii prin care sa compensezi poluarea creata.

  2. Pingback: 90 nagyvállalat felelős a káros kibocsátás nagy hányadáért » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger