Criza apei potabile ar putea fi rezolvata cu nanotuburi captusite cu bumbac

6

Apa curata, proaspata si potabila devine o prezenta tot mai rara pe planeta noastra, mai ales in locuri lovite constant de inundatii sau care se confrunta cu niveluri ridicate de poluare, fara a avea la indemana resursele necesare pentru sisteme de tratare a apei. Un proiect al cercetatorilor de la Universitatea Stanford ar putea raspandi insa in tarile in curs de dezvoltare sisteme simple si ieftine de filtrare a apei: nanotuburi captusite cu fibre de bumbac ce indeparteaza aproape toate bacterile cu o viteza mai mare decat celelalte metode de filtrare utilizate in prezent.

Un comunicat de presa al Universitatii Stanford din California, citat de Tree Hugger, sustine ca fibrele de bumbac pot fi inmuiate pur si simplu intr-o „supa hich tech condimentata cu nanocabluri de argint si nanotuburi de carbon” care ar permite ca apa sa treaca prin materialul textil la fel de repede precum o face in mod normal pentru ca, in loc sa prinda bacteriile in capcana, le omoara.

Majoritatea sistemelor de filtrare a apei impiedica bacteriile si particulele sa treaca mai departe, asa ca doar circa 0,1% din bacterii raman in apa pe care o beau oamenii. Tehnologia propusa de cercetatorii de la Stanford merge insa mai departe si ucide bacteriile cu ajutorul unui camp electric care trece prin bumbac. In acest fel, doar 2% din bacteriile din apa traverseaza vii fibrele de bumbac.

„In testele de laborator, peste 98% din bacteriile Escherichia coli expuse timp de cateva secunde la 20 de volti au murit”, arata comunicatul de presa. „Straturi multiple de material textil au fost folosite pentru a face filtrul gros de circa 6 centimetri. In plus, acesta are o capacitate de filtrare de 80.000 mai rapida decat filtrele care blocheaza bacteriile”.

Beneficiile acestei tehnologii ar fi sporirea rezervelor de apa proaspata si infranarea unor boli precum holera, febra tifoida sau hepatita,  partea sa negativa fiind necesitatea unei surse de energie, ceea ce constituie o problema in tarile sarace si indepartate. Din fericire, este nevoie doar de o cantitate mica de energie, iar o posibila solutie ar putea fi un panou solar sau doua baterii de masina de 12 volti.

Foto: Yi Cui, Stanford University

Tags:6 comentarii

  1. Foarte bine ca se va rezolva problema apei potabile pentru mai multe tari din lume . Dar ce te faci cu situatia in care la noi ,tara cu ecologistii lui peshte ,una din cele mai pure ape de pe pamant este folosita la toileta. In Japonia anului 1967 la Tokyo multe hotelurile aveau apa industriala pentru instalatiile sanitare. La noi macar sa se manifeste vreo intentie pentru viitorul mai indepartat , Macar o locuinta sau un bloc sa utilizeze apa pluviala captata si sau cea uzata, mai ales ca azi pretul apei potabile a inceput sa se simta in bugetul familiar !!

  2. Ma intreb: de unde or sa aiba oamenii aia bani sa cumpere asa ceva. Ieftin pentru america inseamna 50 USD. In india, de exemplu, sunt milioane de oameni care nu castiga 50$ pe an.

    • Nu,nu asta e sistemul de osmoza inversa.Osmoza inversa presupune prezenta unei membrane osmotice,de-o parte si de alta aflandu-se doua lichide cu concentratie diferita (presiune osmotica diferita). Metoda de mai sus seamana mai mult cu o filtrare activa.

  3. [quote]Majoritatea sistemelor de filtrare a apei impiedica bacteriile si particulele sa treaca mai departe, asa ca doar circa [b]0,1%[/b] din bacterii raman in apa pe care o beau oamenii. Tehnologia propusa de cercetatorii de la Stanford merge insa mai departe si ucide bacteriile cu ajutorul unui camp electric care trece prin bumbac. In acest fel, doar [b]2%[/b] din bacteriile din apa traverseaza vii fibrele de bumbac.[/quote]

    Pai mai bine o lasam asa ca 0,1% e mai mic decat 2%. N-a observat nimeni de la Stanford-ul ala ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger