“Daca climatul era o banca, deja l-ati fi salvat”

5

Presedintele venezuelean Hugo Chavez e cunoscut pentru modul autoritar in care isi conduce tara si pentru atitudinea sa anti-americana si anti-capitalista. De aceea, nu a fost deloc surprinzator cind, miercuri, la conferinta privind climatul ce se desfasoara in capitala Danemarcei, Chavez a atacat tarile dezvoltate, relateaza agentiile de presa.

Nu critica capitalismului a fost partea ce ne-a captat atentia, ci o remarca interesanta din partea lui. Intr-un discurs public, Chavez a amintit reactia prompta a marilor puteri anul trecut la criza financiara si bancara, alocand sute de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor, facand o comparatie cu implicarea in lupta impotriva schimbarilor climatice. “Daca climatul era o banca, deja l-ati fi salvat“.

Acum, voi ce spuneti: are Chavez dreptate?

Tags:5 comentarii

 1. Eu sunt de parere ca nu trebuie sa te pui cu natura, pentru ca niciodata nu stii ce-ti rezerva. Are si nu are dreptate, depinde din ce punct privesti: Climatul se poate salva si nu, depinde de mana omului, dar si de evolutia climei in timp, pe cand bancile, in cazul in care oamenii nu ar mai face plati si imprumuturi eu sunt de parere ca nu ar mai exista. Bancile sunt folositoare si nu…..

 2. Daca are sau nu dreptate, numa el stie: cert e ca intrebarea pe care si-o pune nu are relevanta si nici logica. Situatiile nu se compara; subprime crunch nu e una cu gaurile din stratul de ozon…criza finaciara si institutiile bancare sunt realitati percepute de absolut toata lumea, indiferent de nivelul de educatie, fundamentele morale sau stiitifice, etc..
  Cat despre mediu, schimbari climatice, amprenta de carbon si restul campului semantic, suntem inca la capitolul tragerii semnalului de alarma; “expertii” se contrazic unii pe altii, se creaza grupari, apare scindarea; pt ca mediul e din pacate pentru foarte multi oameni, un concept volatil care nu se pliaza pe viata de zi cu zi.
  In schimb, economia este un schelet ruginit care daca nu e dres urgent pe ici pe colo, pe la balamalele de la baza macar…nici cei care sustin cauza, de altfel bine fundamentata, nu vor putea face nimic pentru mediu…time is money, and sadly, money is time…on the blue planet…
  Dar o sa se inteleaga ei cum se inteleg intotdeauna: o sa se puna de acord ca exista nevoie de interventie…ma rog, incercam sa fiu sarcastica referindu-ma la cum s-au pus ei de acord anu’ trecut ca exista foamete in lume…insa..nici macar acord formal nu intrevad de data asta…ce sa mai zic de ceva concret…

 3. ma rog, afirmatia pe care o face (acuzatie voalata de altfel), nu intrebarea pe care si-o pune…
  si in fond de ce “l-ati fi salvat”? exact ce spuneam mai sus, problemele globale sunt sfert de sfera pt unii…cui nu-i convine, n-are de cat sa-si ia jucariile, pardon, staff-ul, si sa se intoarca la fieful lui, ca doar nu respiram toti acelasi aer..risc sa divaghez, daca nu cumva am facut-o deja, asa ca fullstop.

 4. Si fiindca n-am vazut padurea din cauza copacilor, sa fim in ton, vba aia, climatul ala in romana noastra dulce este cu totul altceva decat climate care inseamna si clima si climat (diferite ele intre ele), dar numai in engleza, ca asa e ea, sintetica..
  Deci, daca clima…ce? apare cacofonia? sunt fireste metode pt a o evita (ca romana e limba analitica) multe cuvinte pt acelasi continut, asta e, oricum avem probleme mai mari…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger