Creșterea violenței are legătură cu schimbările climatice

0

Schimbările climatice sunt în strânsă legătură cu violența din lume, spun cercetătorii americani care au descoperit că și cele mai mici modificări de temperatură ori ale precipitațiilor duc la o creștere a atacurilor, violurilor și crimelor, precum și a conflictelor între grupări și războaielor.

 

 

Echipa de cercetători susține că, având în vedere schimbările climatice care au loc și care se vor intensifica, lumea va deveni un loc mai violent.

“Este o relație pe care am observat-o de-a lungul timpului și pe toate continentele din lume. Relația pe care o găsim între variabilele climatice și conflicte este foarte prezentă”, spune Marshall Burke, de la Universitatea din California.

Cercetarea s-a axat pe 60 de studii din toată lumea care cuprindeau date întinse pe o perioadă de sute de ani. Acestea arată o legătură “substanțială” între climă și conflict. Printre exemplele amintite se numără creșterea violenței domestice în India în același timp cu seceta recentă, creșterea atacurilor, violurilor și crimelor în timpul valurilor de căldură din Statele Unite.

De asemenea, creșterea temperaturilor a fost corelată cu mai multe conflicte, inclusiv etnice în Europa și războaie civile în Africa.

“Vrem să fim atenți, nu vrem să atribuim niciun eveniment climei, dar avem rezultate interesante”, spune Burke. Cercetătorii încearcă, acum, să explice de ce există această legătură.

“Unul dintre principalele mecanisme care pare să fie în joc este reprezentat de schimbările economice. Clima afectează condițiile economice din toată lumea, mai ales din zonele agrare, și este evident că schimbările economice afectează deciziile oamenilor dacă să se alăture sau nu unei revolte, de exemplu”, spune cercetătorul.

Există, însă, și o bază psihologică întrucât unele studii arată că, în cazul unor oameni, căldura îi face mai predispuși la agresiune.

Cercetătorii estimează că o creștere de 2 grade Celsius a temperaturii medii globale ar putea duce la o creștere de 15% a crimelor și de peste 50% a conflictelor între grupuri în anumite părți ale lumii.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger