Dintre toate predicţiile sumbre despre ce ne aşteaptă, ca planetă, din cauza încălzirii globale, creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor este printre cele mai îngrijorătoare pentru civilizaţia umană: unul din zece oameni locuieşte în regiuni joase, cu risc maxim de expunere în faţa acestei creşteri de nivel a apelor.
Pe măsură ce înaintăm în acest secol, dezastrul ecologic adus de creşterea nivelului apelor (după cum este numit de oamenii de ştiinţă), deşi este un proces mai lent decât alte schimbări, ceva mai puternic vizibile, va deveni o mare problemă. Mai mult, spun oamenii de ştiinţă, nici nu îl putem opri cu totul, indiferent de măsurile luate. Un studiu publicat recent în revista Nature arată că şi dacă se vor face reduceri masive în ceea ce priveşte emisiile de gaze de seră provenite de la arderea combustibililor fosili, nivelul de creştere a apelor mărilor din secolul următor va fi încetinit, dar nu complet stopat. Cel mai optimist scenariu vorbeşte despre reducerea semnificativă a amprentei de carbon a omenirii, caz în care, spun oamenii de ştiinţă, temperatura globală va creşte cu 2 – 3 grade Celsius peste valorile epocii pre-industriale; dar, din cauza căldurii înmagazinate şi transferate prin oceanele lumii, nici măcar temperaturile mai reci de la suprafaţă nu vor putea opri apele să se extindă.
Pe măsură ce temperaturile ridicate îşi sapă drum tot mai adânc în ocean, prin diferite procese, de multe ori combinate, în funcţie de regiunile oceanice, un volum tot mai mare de apă, în creştere continuă, este afectat de căldură şi se extinde, producând creşterea constantă a nivelului apelor la suprafaţă. O altă latură a fenomenului este şi topirea calotelor glaciare de la poli şi a gheţarilor, cauzată tot de încălzirea globală, care contribuie la creşterea nivelului apelor. În ciuda concluziei pesimiste a studiului, de imposibilitate a stopării procesului, autorii săi nu încurajează abandonarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze de seră, dimpotrivă. „Cu eforturile necesare, creşterea nivelului apelor poate fi încetinită, astfel încât să putem păstra un nivel acceptabil timp de secole de acum încolo. Asta ne va oferi timp să ne adaptăm ori să găsim măsurile necesare supravieţuirii în condiţiile schimbărilor care se vor petrece”, atrage atenţia studiul citat.
Sursa şi foto: TH