Creștere îngrijorătoare a culturilor modificate genetic

1

În timp ce biotehnologia rămâne o problemă controversată și contestată în UE, șase țări europene – România, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia și Polonia – au plantat 114.490 hectare de porumb modificat genetic în 2011, o creștere de peste 25% față de anul precedent. Datele au fost publicate în raportul anual al Serviciului Internațional pentru Achiziții de Aplicații Biotehnologice (ISAAA) privind utilizarea semințelor modificate genetic.

 

Mulți critici au observat, însă, o reducere a investițiilor în biotehnologie. În 2011, cea mai mare companie de îngrășăminte chimice, BASF, a decis să oprească dezvoltarea și comercializarea semințelor modificate genetic în Europa. Motivul este opoziția dură a organizațiilor din multe părți ale continentului împotriva biotehnologiei.

Monsanto, la rându-i, a anunțat că nu va vinde porumb modificat genetic în Franța în 2012.

Cu toate acestea, trendul mondial este de creștere a culturilor modificate genetic, în special în țările în curs de dezvoltare. Doar Brazilia a plantat în 2011, 30,3 milioane hectare de culturi OMG.

Global, suprafața plantată cu OMG-uri a crescut cu 8% (față de 2010) la o suprafață record de 160 milioane de hectare. Deși creșterea a fost ușor frânată față de 2010 (când rata de extindere a culturilor OMG a fost de 10%), e a fost mult mai semnificativă în țările în curs de dezvoltare – 11%, sau în termeni absoluți – 8,2 milioane de hectare.

Statele Unite sunt lideri în cultivarea OMG și produc 43% din piața mondială. În 2011, producția americană de OMG a scăzut totuși sensibil, cu 3%.

Citiți continuarea articolului pe comunitatedurabila.ro

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger