Creierul uman se micşorează de 20.000 de ani încoace

4

Nu e ceva de lăudat, dar se pare că rasa umană se prosteşte. Creierul uman s-a micşorat treptat în ultimii 20.000 de ani, arată un raport citat de Daily Mail.

Această scădere urmează unei perioade de două milioane de ani în care craniul uman a crescut constant, iar acest lucru se întâmplă în toată lumea, la ambele sexe şi la toate rasele.

“În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului uman masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de mărimea unei mingi de tenis”, scrie Kathleen McAuliffe în revista Discover. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la femei.

Dr John Haws, antropolog la Universitatea din Wisconsin, declară că scăderea creierului uman în dimensiuni nu înseamnă şi un declin al inteligenţei. Şi alţi specialişti susţin că un creier mai mic este mai eficient. Alţii, însă, spun că oamenii sunt mai proşti pe măsură ce creierul se micşorează.

Există mai multe teorii care explică misterul micşorării creierului. Una dintre acestea susţine că erau necesare capetele mari pentru a supravieţui perioadei Paleoliticului, care însemna activităţi exterioare, în frig. O altă teorie susţine că un craniu mărit era necesar pentru tipul de alimentaţie, greu de mestecat. Pe măsură ce hrana a devenit mai uşor de mâncat, şi capul a încetat să mai crească.

Alţi experţi susţin că în contextul unei mortalităţi infantile ridicate, doar cei mai puternici supravieţuiau, iar aceştia aveau capetele mari. Astfel că, o scădere treptată a deceselor infantile a dus la o scădere a mărimii creierului.

Un studiu recent realizat de David Geary şi Drew Bailey de la Universitatea din Missouri, explorează cum mărimea craniului s-a schimbat pe măsură ce oamenii s-au adaptat la schimbările majore de acum între 1,9 milioane de ani şi 10.00 de ani.

Ei au descoperit că atunci când densitatea populaţiei era mică, mărimea creaniului creştea, iar când densitatea creştea, creniul scădea în mărime. Cercetătorii au concluzionat că oamenii au creierul mai mic pentru că nu trebuie să mai fie foarte inteligenţi să supravieţuiască.

Dr Geary spune să nu ne grăbim să-i catalogăm pe strămoşii noştri că fiind mai inteligenţi. “Predecesorii noştri nu erau egalii noştri din punct de vedere intelectual sau creativ pentru că nu aveau aceeaşi bază culturală ca noi”, spune acesta.

Dr Hawks, de cealaltă parte, crede că scăderea dimensiunii creierului înseamnă că noi suntem mai inteligenţi. Creierul, spune el, foloseşte până la 20% din energia pe care o consumăm, astfel că un creier mai mare necesită mai multă energie şi durează mai mult să se dezvolte.

Daily Mail mai notează că un alt studiu recent al antropologului Richard Jantz de la Universitatea din Tennessee arată că mărimea creierului uman este în creştere, din nou.

Foto: Flickr / skpy

Citiţi şi:

Meditaţia religioasă intensifică activitatea cerebrală

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

Oamenii, la fel ca animalele, sunt neînfricaţi în lipsa amigdalei cerebrale

Tags:4 comentarii

  1. Pingback: Twitted by raulnecesar

  2. Pingback: Forma creierului ne scoate la iveala viziunea politică » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger