Dacă aţi văzut filmul “Tăcerea mieilor”, probabil vă amintiţi scena în care personajul interpretat de Jodie Foster rămâne în beznă, iar Buffalo Bill apare în spatele ei, ascuns în întuneric. Motivul pentru care vă amintiţi acea secvenţă este că, la momentul respectiv, creierul vi se afla în punctul de maximă implicare în acţiunea filmului, de maximă corespondenţă cu ceea ce vedea pe ecran.
Un studiu realizat de cercetători de la City College of New York şi de la Universitatea Columbia a analizat cum reacţionează creierul uman atunci când ne uităm la filme din categoria horror (sau cu acţiune foarte tensionată). „Corespondenţele între activitatea neuronală intensă şi momentele de maximă tensiune dintr-un astfel de film sunt remarcabile. Mai mult, când filmul este vizionat a doua oară, se observă o scădere a acestei corelaţii, la fel şi când naraţiunea este prezentată prin amestecarea scenelor şi neprezentarea lor într-o ordine logică temporală”, au notat cercetătorii.
Aşadar, scenele tensionate oferă condiţiile ideale pentru o activitate intensă a creierului, în sensul conectării la ceea ce urmăreşte pe ecran. Cercetătorii spun că acest gen de scene conţine cel puţin două din următoarele trei componente de bază: sugestii vizuale extrem de puternice, muzică prevestitoare de rău şi schimbări de scenă cu subînţeles. Persoanele care au participat la partea experimentală a studiului au vizionat, conectate la aparate EEG (electroencefalograf), scene din diverse filme (între care: „Bang! You’re Dead” (Alfred Hitchcock), „The Good, the Bad and the Ugly” (Sergio Leone) sau un film de amator cu oameni care se plimbă în patrule de control într-un campus). Pasul următor pentru echipa de cercetători este de a continua testele şi studiul, pentru a descoperi unde anume apare, în creier, răspunsul său (reacţia de corespondenţă) faţă de momentele tensionate din filme precum cele horror sau cu acţiune extremă.
Sursa şi foto: Discovery News