Creierul rasistilor, insensibil la durerea fizica a membrilor altor rase

31

Rasismul se poate dovedi stiintific. Aceasta e concluzia unor cercetatori italieni si francezi care au constatat ca, in cazul persoanelor rasiste, creierul acestora nu manifesta aproape nicio reactie la suferinta fizica a reprezentantilor altor rase, potrivit unui studiu publicat in revista Current Biology.

“Creierul persoanelor rasiste identifica mai greu in mod spontan suferinta fizica a indivizilor din alte rase. Am obtinut dovada acestui lucru aratand subiectilor imagini cu ace infipte in maini de diferite culori”, spun autorii acestui studiu, specialisti de la universitati din Bologna si Roma (Italia) si de la CNRS din Lyon (Franta).

“Indivizii cu prejudecati rasiale semnificative au tendinta de a nu reactiona aproape deloc la durerea fizica a membrilor altor rase, in timp ce persoanele cu un nivel slab de prejudecati rasiale tind sa reactioneze la durerea acestora la fel ca la durerea fizica resimtita de membrii propriului grup etnic”, a explicat Alessio Avenanti, psiholog la Universitatea din Bologna, coordonator al acestui studiu, citat de Mediafax.

La studiu au participat 40 de studenti, jumatate italieni albi, jumatate de culoare, straini. Ei au fost supusi unei stimulari magnetice transcraniene, care inregistreaza activitatea circuitelor neuronale asociate miscarilor corpului, senzatiilor tactile sau dureroase. In acest fel, specialistii au stabilit initial nivelul de “rasism latent” al subiectilor, cu ajutorul unui interviu.

“Cand o persoana alba (din grupul “rasistilor” – n.r.) vede un ac infipt in mana unei alte persoane albe, creierul ei activeaza circuitele cerebrale asociate perceptiei acestei dureri fizice ca si cum ar fi resimtita in propria mana”, spun cercetatorii. Ei au subliniat ca lucrul acesta este valabil si pentru persoanele de culoare din grupul “rasistilor”. Totusi, un ac infipt in mana unui membru al unui alt grup etnic nu starneste practic aproape nicio reactie in grupul rasistilor, indiferent de culoarea pielii acestora.

Specialistii au mers mai departe: ei au infipt un ac intr-o mana violet, iar aceasta imagine a starnit reactii de simpatie in randul albilor, care, insa, nu au reactionat la durerea produsa de acele infipte intr-o mana neagra, acelasi lucru fiind valabil si pentru persoanele de culoare “rasiste” participante la studiu.

“Nu este atat diferenta de aspect cea care determina diferenta de reactie, ci semnificatia culturala asociata acesteia. Cu alte cuvinte, este vorba de stereotipuri si de prejudecati rasiale asociate culorii pielii, care influenteaza, pana la atenuare, «participarea» la durerea fizica a celorlalti”, au spus cercetatorii.

Tags:31 de comentarii

 1. Stiinta si activism ideologic on

  Testul nu pare deloc “stiintific”, numarul participantilor pe fiecare lot (20) e ridicol de mic, lasa o marja de eroare imensa.
  Nu e clar pe ce criterii au fost selectati europenii albi si strainii de alte rase.
  Nu e clar nici cum au fost separati “rasistii” in interiorul fiecarui grup-martor (pt ca se vorbeste de “rasisti” in ambele grupuri).
  Doar pe baza propriei declaratii? In nici un caz asta nu e “stiinta”:)), e ideologie machiata..

  • De acord, testul nu pare stiintific.
   Creierul asociaza o mana neagra cu un om din alta rasa dar o mana mov va fi asociata cu un om (de orice culoare, inclusiv alb, pt ca nu exista “movi”) deci reactia ar putea fi normala si nu provenita din cauza rasismului.

   • Se pare ca autorul articolului (anonim s-a grabit). Concluzia din chapeau (“Rasismul se poate dovedi stiintific”) apartine anonimului care a scris aceasta sectiune din “Think outside the box”.

    Scopul studiului a fost de fapt a genera dovezi pentru ipoteza/asertiunea din psihologie sociala, dupa care “rasismul se manifesta printr-o lipsa de empatie” (empatie = abilitatea de a impartasi si a intelege sentimentele si intentiile altora).

    De aici pana la “concluziile” dorite de anonimul de la Think outside the box, e o cale lunga. (Oare cand se vor studia cauzele pentru care jurnalistii fac din tantar armasar ?)

    Pentru conformitate, articolul se numeste “Prejudecatile rasiale reduc rezonanta sensorimotare empatica la durerea celor de alta rasa”. Autori Alessio Avenanti, Angela Sirigu si Salvatore Aglioti.

    Iata link-ul la articol (Current Biology isi publica articolele pe o platforma a revisterlor stiintifice numita http://www.sciencedirect.com)

    http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VRT-505NP5D-1&_user=10&_coverDate=05%2F27%2F2010&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=browse&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=912b7ae141334d05d0548af53748b3b1

   • Rasismul contra albilor on

    In Romania am fost feriti de Istorie sa avem de-a face cu rasismul, nu e o inventie ideologica a est-europenilor, in fapt e una ce vine de la Grecia antica (grecii ii numeau “barbari” pe straini) si Roma antica (un strain nu avea nici un drept la Roma, trebuia sa aiba protectia juridica a unui cetatean roman) si de la China antica (chinezii ii considerau pe toti ceilalti niste inapoiati salbatici, iar vecinii lor japonezi chiar si acum vorbesc de “gaijin” cu dispret), de la India (unde sistemul castelor ii scoate automat pe straini in afara respectului cultural), etc.

    In fapt, toate marile si complexele culturi si civilizatii ale planetei (ariile europeana, chineza, hindusa) au avut o puternica componenta xenofoba (rasism e mult spus), afirmandu-si “suprematia” in raport cu alte culturi.
    De altfel, fara xenofobie, ele nici nu ar fi existat, nu am fi avut azi o diversitate atat de interesanta si imbogatitoare valoric, ci s-ar fi produs un amalgam total, am fi avut o “mono-cultura” universala.
    E deja pe cale sa se produca acest fenomen, usor, usor ne transformam intr-o singura “rasa”, cu aceleasi imbecile obiceiuri consumeriste,cu aceeasi limba vernaculara (engleza de balta americanizata).
    Viitorul apartine, se pare, unei umanitati insectoide, abrutizate si metisate, egalitariste si “corect politice” pana la absurd.

    La fel, in Romania nu se cunoaste amploarea si violenta fenomenului de rasism anti-alb, nu se stie ca Occidentul se confrunta anual cu zeci de mii de violuri si crime “rasiale”.
    In Franta, tara pe care o cunosc destul de bine, violul unei fete albe de grupuri de arabi sau negri se numesteste “tournante” si asemenea atrocitati sunt organizate in week-enduri, in cartiere periferice, la subsoluri de bloc!
    Grupuri de rap si hip-hop compuse de imigranti africani incita public la violarea albelor, va dau versurile de la Ministere Amere, condus de Stomy Bugsy, negru cu cazier:
    “vai ce sansa ai sa locuiesti in Franta/ pacat ca ma-ta nu ti-a zis ce rahat de tara e/
    unde 24 din 24 de ore si 7 zile pe saptamana/ am chef sa scot pistolul/ si sa trag in fetzele de creta/in fetzele de creta/
    pan-pan, in dintii tai/ ma adresez tie albiciosule/ sa-ti f..t guvernul/
    tu ma vei intreba/cu duhoarea ta puturoasa/ “dar de ce atata ura”?/
    eu iti voi raspunde ca ma-ta si sora-ta/sunt niste catele carora le place Africa/ care vor p..la mea de negroid/
    vrei sa-ti mariti fata cu un tampit blond cu ochi albastri?/
    lasa ca iti spun eu ce se va intampla in satul fetelor palide/ bum-bum in pim si pam si boum/exterminare”..

    Versuri de o violenta extrema, inacceptabila si cand unii au sesizat justitia pt incitare la ura rasiala si crima/viol, grupul de rap a declarat ca e vorba de “arta” ! Evident, daca un grup de albi s-ar fi exprimat asa, ar fi fost deja in puscarie!

    Va indemn sa cautati si sa cititi mai mult despre fenomenul rasismului contra albilor, in plina dezvoltare si de viitor, pt ca albii, la scara planetara, sunt ultra-minoritari, curand vor fi mai putin de 10% din totalul umanitatii !

  • testele stiintifice nu trebuie musai sa aibe zeci de mii de participanti.

   daca chiar te-ar interesa subiectul ai cauta articolul & studiul ca sa-ti lamuresti “nemultumirile” si nu ai arunca cu noroi in munca altora.

   • Nu trebuie zeci de mii (nu se practica atatia subiecti nici in farmacie)

    Dar daca studiul a avut 40 de subiecti, poate fi calificat eventual calitativ, dar relevanta statistica este nula.

    Cat despre “munca oamenilor”… cred ca le-a luat mai mult sa gasesca pe strada 40 de insi care aveau manifestari rasiste (sau i-au luat din partidele lui LePan si mamzelle Mussolini ?) decat testul efectiv.

    Nu amice, la 40 de subiect este eventual “focus grup” – generare de ipoteze care trebuie validate statistic.

   • “Nu trebuie zeci de mii (nu se practica atatia subiecti nici in farmacie)”
    really ?! : -) poate nu la toate
    oricum a se vedea ultimul studiu statistic organizat in mai multe tari nordice pt detectarea unor eventuale efecte ale aparatelor telefonice mobile asupra sanatatii, cite persoane sunt urmarite.. si apoi vii cu “nu”urile

    se mentioneaza in articol ca subiectii erau studenti…

    “Nu amice, la 40 de subiect este eventual “focus grup” – generare de ipoteze care trebuie validate statistic.”
    scopul studiului NU era cel de a face o statistica

    (btw, vad ca apucaturile caragialiene ti-au lasat comentariile fara butonul de “raspunde” .. )

   • Pentru lipsa de buton raspunde, vorbeste cu amicii de la TOTB.
    Probabil ca vor sa faca un site mai pragmatic, care considera ca oamenii isi pot rezolva problema in 3 schimburi de mesaj. Dar nu-i bai, poti sa iti dai tie raspuns si ne decurcam, daca vrei sa continui discutia

    Nu prea pricep ca ai vrut sa imi raspunzi. Odata spuneai ca nu trebui “zeci de mii de oameni”, imediat dupa spui ca ba da, trebuie. Ma rog…

    Pana te lamuresti ce voiai sa imi comunici, te rog sa te abtii de la aprecieri gratuite. La astea se pricepe oricine.

    Inca o data:
    Remarca mea se referea la relevanta statistica si la graba cu care autorul articolului a “prelungit concluziile” (vezi mai sus post-ul cu articolul)

    Cu esantioane mici, de exemplu 40 generezi doar ipoteze (iei o clasa de studenti, de exemplu 🙂 si ai rezolvat problema).
    Pentru relevanta statistica la populatii mari, esantionele acceptabile sunt de cateva mii pentru o populatie de nivelul unei natiuni.

   • Hadrian, nu sunt cu ba nu, ba da – am mentionat ca nu la toate .

    In fine.. TOTB mai au de munca . si la tehnica si la substanta&redactarea articolelor

    Ce m-a deranjat a fost aroganta si superficialitatea cu care multi isi dau cu parerea vis-a-vis de (un) studiu, fara ca macar sa aibe habar ce presupune sa faci asa ceva, planificarea, cum te zbati pentru bani ( majoritatea au senzatia ca banii de cercetare se dau pe mode, pe simpatii, pe idei frivole , si nu e (chiar ) asa) … Aruncind cu malitiozitate (uneori mai rau) in derizoriu niste teme importante , raportundu-se strict la propriile lor experiente, la micile frustrari cotidiene si prejudecati , nu-si fac nici un servicu, poluind in acelsi timp si spatiul virtual, amestecind rasismul cu xenofobia , cu ura in general, cu indiferenta.
    Scuza-ma, daca avintul donquijotesc a semanat cu un atac la persoana, nu a asta a fost intentia.

  • Presupun ca potrivit studiului comunist-marxist toti suntem bolnavi rau, pt. ca toti suferim cand parintii sau fratii nostrii au o problema si ne uitam reci la acidentele altora la tv, potrivit lor tot pamantul trebuia sa jeleasca zilnic vazand la tv miile de accidente si neneorociri. Cine sufera cand vede in alta tara europeana inundatii, dar cund sunt la noi in ro. este altfel. Banuiesc ca negrii nu privesc la fel, o tragedie intre negrii sau intre asiatici. Mai bine ar descoperii ceva genetic ca oamenii sa-si aleaga culoarea pielii, asa am termina odata cu unele probleme si cu parazitii de stanga care traiesc politic exploatand nenorocirile. Purtatoarea de cuvant al guvernului socialist Leire Pajin castiga in plina criza aproape 20 mii euro luna, da tot felul de comentarii de extrema stanga aproape duse la fanatism, asa mai zic si eu sa aperi saracia! nu mai zic ca are si alte facilitati ca inalta demnitara, transport, cazare, mancare, paza, tel. etc.

 2. Daca port un tricou pe care scrie “White and proud” sunt rasist.
  Daca sunt negru si spun “Proud to be a nigger”, nu mai sunt rasist.
  Rasismul nu este o atitudine mentala ci o reactie de aparare. Daca celelalte rase si-ar vedea de treaba si ar duce o viata cinstita, nici nu ar exista.

  • nu e chiar asa.
   daca ati purta un tricou cu “proud to be Romanian”, nu ar fi nici o problema si nu ar ofensa pe nimeni (afara de cazul in care v-ati afla la o manifestatie maghiara :D) dar daca ati vedea un rus, de pilda in r. moldova, cu un tricou cu “proud to be Russian” – cum vi s-ar parea 😀 lucrurile tin intotdeauna de context.
   cat despre rasele care isi vad de treaba, nu cred ca exista asa ceva. exista cel mult indivizi, uneori doar fragmente de indivizi care-si vad de treaba. a gandi in termeni de rase este, din start, eronat. si doar aici este rasismul. mai departe, cand doresti moartea sau disparitia unor popoare, religii, rase considerate inferioare, te dovedesti pur si simplu sub-uman. dar, evident, nu e asa grav, intrucat umanitatea in sine s-a situat dintotdeauna mult sub standardele admise.

  • “white and proud” este rasist, pentru ca e mai mult decit o asociere intre doua adjective (ambele cu o incarcatura pozitiva) – a facut cariera la mitingurile rasiste (iar daca romanii nu au fost expusi la partea asta de istorie, ar fi bine sa mai citeasca… altfel, poti juca sa zicem cartea ignorantei, dar pretul ustura)

   “nigger” e un termen (extrem de) depreciativ la adresa populatiei afro, iar daca unii il adopta cu o tenta ironico-umoristica e pe pielea lor.

   <>
   Dorele, zi-mi o rasa care duce ” o viata cinstita” si “isi vede de treaba” .
   : -)

  • Dorel,
   nigger este perceput ca o insulta de negri si este un apelativ injurios pe care si-l adreseaza unul altuia; daca un alb ii face nigger poate fi dat in judecata.
   Pe vremea tatalui lui Obama era ‘Proud to be a negro” care s-a transformat pur si simplu in “proud to be black”.

 3. Pingback: Cine suntem !? « AndrewGon's Blog

  • Nu exista “boala psihologica”. Boala se trateaza la psihiatrie .
   (ceea nu inseamna ca disconsider munca psihologului, care incearca sa ne aminteasca pe parcursul perfectionarii studiilor in minciunele, ca mai avem si suflet).

   “Acuma intreabarea mea este daca sunt o persoana care nu agreaza anumite rase pentru ca comportamentul nu coincide cu al meu asta ma face rasist ?”
   Da.
   ce te face sa crezi ca domnia-ta esti oglinda civilizatiei si superioritatii spirituale?

   “Una peste alta , testul nu este foarte relevant dar vine ca o palma pentru cei care credeau ca rasismul este o chestie care tine de mediul in care ai crescut si traume suferite .”

   Inca unul care-si da cu parerea vis-a-vis de studiu (de altfel, gindit de niste creiere necroite dupa minunata incolaceala neuronala a semnatarului blogului)
   + nu da nici o palma … uff!

 4. Pingback: Cine suntem !? « AndrewGon's Blog

 5. Pingback: Cine suntem !? « AndrewGon's Blog

 6. Pingback: Cine suntem !? « AndrewGon's Blog

 7. Lasa-ne cu miturile astea de copii cu ne folosim 3-5% din creier si altele, cauta niste lecturi de specialitate strise de cunoscatori nu de neica nimeni dupa aia vorbim.

 8. bai astia care ati comentat mai inainte.. voi ati citit ultimul paragraf? cititi’l si intelegeti’l bine, ca nu e vorba de un efect ci de o cauza.. cauza: prejudecatilor rasiale provenite din formarea individului; efectul: atenuarea pana la disparitie a reactiei la nivel de creier.. nu e o justificare, gen saracii aia sunt rasisti ptr ca au creierul insensibil la asta.. e invers. asa ca nu stiu ce tot comentati acolo legat de validitatea testului, ca e de bun simt, puteam spune asta si fara cerecetari avansate

  • Vax albina, cine a finantat studiul, dupa cate stiu eu nimeni nu finanteaza studii ca sa reiasa ceva negativ la alte rase, un subiect tabu, stiinta dupa cum le convine comunistilor occidentali. Parintele ADN James Watson, a spus ca genetic negrii nu au inteligenta albilor sau de ex, a japonezilor, pur si simplu natura si evolutia nu au fost drepte, l-au facut pe aia de la facultatea de matematica inteligenti si eu nu sunt chiar asa de sclipitor, testele pot confirma. Moldovenii din rep. moldova au 95 de IQ si negrii din USA 85 IQ, desi au conditii mai bune la toate capitolele, nutritie, scoli, programa scolara, un mediu destul de stimulativ etc. In europa sub 85 de puncte se considera retrasat mintal, or in africa sunt multe tari cu 75, 70 ba chiar 68 la IQ de medie. Minciuna ca toti suntem la fel n-o sa mearga la infinit, pacat ca europa se umple de africani. Inteligenta nu poate fi marita prin exercitii, prea putin se misca, este ca organul cu cati cm te nasti cu atatia mori.

 9. Observ cu multa atentie cum unele varfuri ale leadershipului american, in timp ce vocifereaza despre democratie, vireaza incet, dar sigur spre rasism…

 10. Ce deducem de aici: ca un grup de oameni au creierul “altfel” decat al nostru, deci ei sunt “diferiti” ba inca! deducem ca ei sunt diferiti in sensul rau.
  In concluzie: este sau nu este “rasist” acest articol? 😀

  • articolul rasist =)) on

   cam este. good point 😀
   rasismul nu este boala, nu mai mult decat prejudecata. in schimb este la fel de imposibil de tratat, si la fel de daunator.

 11. Daca rasismul este dovedit stiintific – adica biologic, medical, sa intelegem ca… poate fi declarat boala si tratat? Eventual cu o lobotimizare?

  Eu cred ca de fapt articolul face parte din Aldous Huxley, Brave New World, editia a treia.

 12. Iar aia care calca mitze pe drum cu masina, si nu par prea indurerati…. sunt si ei rasisti?
  Sau doar indiferenti?
  Acest studiu face parte din minunata categorie…..A innebunit lupul….!

 13. Tichia de margaritar on

  La noi, doar politicienii devin sensibili (in campanie) la posesorii de vile cu turnulet neimpozitate. Si pe mine ma loveste o mila sora cu ura cand vad, la fiecare inceput de luna, mii de fuste cretze sosite in fata oficiilor postale pt plata ajutoarelor sociale.

 14. dorinteodor on

  e plina lumea “stiintifica” de astfel de aiureli bazate pe “date experimentale”. modul de reactie in spatiul afectiv depinde de foarte multi factori dar modul de interactie cu realitatea este doar partial influientat de reactiile afective.

  daca in asa zisul experiment s-ar folosi numai o singura imagine si ni s-ar spune ca mina apartine unui individ care este umanist respectat si alta data ni s-ar spune ca aceasi mina cu acelasi ac apartine unui criminal in serie, asta ne-ar influienta reactiile afective desi am avea una si aceasi imagine….

  pina la urma, cea ce s-a facut nu are nimic de-a face cu stiinta…..

  sa nu uitam ca reactiile italienilor la adresa romanilor erau foarte negative; aproape orice infractiune in italia era considerata ca fiind facuta de romani (au si fost arestati romani inocenti in baza acestui tip de reactii) dar acum romanii nu mai produc astfel de reactii viscerale in italia desi sint cam aceasi romani si cam aceiasi italieni….

 15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GUVERNUL NU STIE CUM SA MAI INSTIGE POPULATIA. SADISMUL TESTARII NERVILOR SAU ANUNTAREA GENOCIDULUI SOCIAL?/ Bilderberg, razboiul si liderul providential: solutiile zilei pentru criza economica sau LEACUL POATE FI MAI RAU DEC

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger