Creierul preferă gândurile pozitive

0

Un studiu publicat de revista Nature Neuroscience dezvăluie (cel puțin) un motiv pentru care optimiștii văd doar partea pozitivă a unui lucru, chiar dacă au în față contrariul. Se pare că creierul uman se pricepe foarte bine să proceseze veștile bune, iar în cazul anumitor persoane orice gând negativ este, practic, ignorat de către creier, iar ele rețin numai viziunea pozitivă.

 

Autorii studiului, cercetători de la University College London, spun că aproximativ 80% dintre oameni sunt optimiști, deși nu toți se consideră astfel. Prin analizarea activității cerebrale în cazul a 14 persoane cu diferite nivele de optimism, cercetătorii au studiat modul în care mintea se raportează la posibilitatea unor întâmplări negative. Subiecții experimentului au fost puși în fața unor posibile 80 de scenarii negative (incluzând cancer, divorț, accidente etc.) și întrebați în ce măsură cred că acestea li se pot întâmpla. Apoi li s-au dat șansele reale, statistice, ca astfel de lucruri să li se întâmple și au fost rugați să cântărească, din nou, probabilitatea în ceea ce îi privește direct.

Spre exemplu, dacă un subiect considera că are 40% șanse de a se îmbolnăvi de cancer, dar datele concrete arătau 30% șanse ca așa ceva să se întâmple, la a doua evaluare a indicat 31% șanse pentru a dezvolta o formă de cancer. Dacă subiectul considera riscul inițial de 10%, iar șansele reale îi dădeau 30%, a doua evaluare nu urca procentul prea mult peste 10%, a explicat coordonatorul cercetării, Tali Sharot. Când veștile erau bune, toți subiecții experimentului aveau o activitate cerebrală mai intensă în lobii frontali (asociați cu analiza erorilor). În cazul veștilor rele, cei mai optimiști dintre subiecți aveau cea mai redusă activitate în această zonă, în vreme ce subiecții mai pesimiști dezvoltau cea mai intensă activitate. ”Aceste rezultate arată că creierul alege de care adevăr să asculte și ce dovezi să analizeze”, a mai spus Sharot.

”Mesajele de tip ”fumatul ucide” nu funcționează pentru că oamenii cred că șansele lor de a face cancer sunt mici. Rata divorțurilor este de 50%, dar oamenii spun mereu că nu li se poate întâmpla și lor. Există o polarizare fundamentală în creierul uman”, a explicat el. Studiul este considerat ”fascinant” de către experții în neurologie. ”Rezultatul subliniază faptul că o mare parte din funcția creierului de luare a deciziilor se bazează pe analizarea predicțiilor versus realitate. Și, în ciuda complexității neuronale sofisticate a rețelelor din creierul nostru, este înviorător, dacă se poate spune așa, să vedem cum creierul vine uneori cu răspunsuri greșite și ultra-optimiste, contrar evidențelor”, a afirmat Chris Chambers, expert în științe neuronale la Universitatea Cardiff.

 

Sursa: BBC

Foto: Pool Cream.org

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger