Creierul oamenilor anxioşi este înzestrat cu un al şaselea simţ pentru pericol

0

Cercetătorii francezi au observat că oamenii anxioşi procesează ameninţările folosind o regiune a creierului diferită de cea care se activează la semenii lor mai relaxaţi, scrie FastCoExist. În timp ce persoanele cu niveluri scăzute de anxietate procesează în mod normal pericolul în circuitele cerebrale folosite pentru recunoaşterea feţelor, cele care sunt mai neliniştite le procesează în regiunea creierului responsabilă pentru acţiune. Asta înseamnă că acestea din urmă sunt înzestrate cu un al şaselea simţ când vine vorba de ameninţări, anexietatea oferindu-le astfe un avantaj evolutiv, dar şi o sensibilitate prea mare pentru vremurile în care trăim.

Detectarea eficientă a semnalelor negative din mediul înconjurător şi reacţia la ele sunt esenţiale pentru supravieţuire, scriu autorii studiului. În situaţiile sociale, aceste semnale sunt adesea ambigue şi implică grade diferite de ameninţare pentru obsevatori, recunoaşterea lor fiind bazată pe indicii contextuale, cum ar fi direcţia privirii atunci când este evaluată afişarea facială a emoţiilor. Cercetătorii francezi au analizat reacţiile participanţilor la studiu la oameni speriaţi sau furioşi. Au observat cum răspund ei la direcţia privirii acestor persoane cuplată cu emoţiile afişate pe feţele lor, mai ales în combinaţiile “furie cu privire directă şi teamă cu ferirea privirii”, reacţiile fiind evaluate prin măsurarea activităţii cerebrale.

Subiecţii au răspuns mult mai rapid la o persoană furioasă care îi privea fix (o ameninţare directă) decât la una mânioasă care se uita în altă parte, răspunsul fiind similar în cazul unei persoane înfricoşate care îşi ferea privirea, ceea ce indica o ameninţare externă. “Răspunsul regiunilor cerebrale care controlează acţiunea a fost mai intens la voluntarii cu niveluri mai mari de anxietate, ceea ce subiliniază rolul anxietăţii în reacţia rapidă la ameninţări sociale din mediul înconjurător”, scriu cercetătorii. Ei concluzionează că indivizii foarte anxioşi, care codifică ameninţările în cortexul motor, nu în regiunea cerebrală care procesează feţele interlocutorilor, au tendinţa de a interpreta stimulii ambigui ca ameninţare. Studiul lor arată că ameninţările sociale modifică activitatea cerebrală mult mai rapid şi mai selectiv decât se credea până acum.

Cercetătorii cred că “presiunea evolutivă ar fi modelat creierului astfel încât să prioritizeze semnalele ameninţătoare în sisteme motorii şi senzoriale paralele”. Acest mecanism, care este foarte eficient în detectarea pericolului chiar şi atunci când persoana înzestrată cu el nu este atentă, “ar putea spori sensibilitatea perceptivă la alte caracteristici ale mediului senzorial”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger