Creierul lui Einstein, disponibil în variantă interactivă

0

Poate suna ca un scenariu SF, dar săptămâna aceasta a fost lansată o aplicație de iPad, prin care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor imagini detaliate cu creierul lui Albert Einstein. Un muzeu al medicinei care se va deschide în curând la Chicago va digitaliza 350 de diapozitive realizate cu secțiuni din creierul fizicianului, care a încetat din viață în 1935.

 

Atât specialiștii, cât și novicii vor putea să analizeze în amănunt materia cenușie a lui Einstein, ca și când s-ar afla în fața microscopului. Cei care au lansat aplicația speră că astfel se vor descoperi mai multe secrete despre genialitatea fizicianului laureat cu Nobel: aplicația va permite analiza unor regiuni cerebrale unde neuronii au conexiuni mai dense decât în mod normal. Din păcate, dat fiind că aceste imagini au fost obținute înainte de apariția tehnologiilor moderne, nu se știe exact căror zone din creier aparțin exact: pe scurt, întregul proiect arată mai mult sau mai puțin ca un puzzle.

Acesta nu este primul creier celebru care a fost conservat și digitalizat, precedentul stabilindu-se cu materia cenușie a lui Henry Molaison, un celebru pacient american al cărui studiu de caz a contribuit la elucidarea unor teorii despre memorie și învățare.  În decembrie, 240 de imagini din creierul lui Molaison vor fi la rândul lor disponibile pentru public.

Sursa: PhysOrg

Puteți citi și:

FOTO Cum arăta creierul lui Einstein

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger