Creierul e programat să simtă empatie pentru prieteni

0

O analiză strict rațională a acțiunilor unui om din perspectiva egoismului și altruismului duce inevitabil la o concluzie cinică – tot ce facem e numai pentru sine. Adăugînd și empatia în ecuație, lucrurile se văd altfel.

Într-un experiment nou, participanții au fost puși într-un aparat fMRI și li s-au arătat o serie de X-uri și 0-uri pe un ecran.

X-urile indicau că există 17% șanse că vor primi un șoc electric de intensitate medie printr-o gleznă, iar 0 arăta că erau în siguranță pe moment. Scanările au arătat că la vederea X-urilor, acele părți din creier implicate în răspunsul la o amenințare deveneau mai active. Ceea ce era de așteptat.

Uneori participanții erau rugați să se țină de mînă cu un prieten apropiat și numai aceștia urmau să primescă șocurile electrice.

Ce au descoperit cercetătorii e că activitatea din creierul unui subiect era aproape identică în momentele în care era el însuși amenințat cu cea din momentul în care prietenii erau amenințați.

În schimb, activitatea creierului în zonele respective era relativ slabă cînd subiectul ținea de mînă un străin. James Coan, unul dintre autorii studiului, explică: Corelația dintre sine și prieten era remarcabil de similară. Studiul arată capacitatea creierului de a-și apropria în sinele său sinele altora; cei apropiați devin o parte din noi și asta nu e doar o metaforă, e cît se poate de real. Literal ne simțim amenințați cînd un prieten e amenințat. Dar nu și cînd e vorba de un străin.

Într-un alt studiu, s-a observat că atunci cînd subiecții își țineau de mînă soțul sau soția, senzația de amenințare era mai mică. Era de ajuns uneori ca partenerii să fie în aceeași încăpere ca subiecții să se simtă mai puțin în pericol. Mai mult, cu cît erau mai mulțumiți cei doi în mariaj, cu atît era mai mare efectul.

Nimic din ce s-a descoperit prin aceste studii nu e nou; în același timp, e important să avem prin știința de ultimă oră confirmarea unor lucruri știute dintotdeauna; iar cinicii trebuie să se gîndească de două ori acum înainte să explice orice prin egoism.

SURSA: Oxford Journals


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger