Creierul are un mecanism de apărare împotriva îmbătrânirii

0

Cercetători de la universitățile din Bonn și Mainz au descoperit că există un ”bodyguard” al creierului, un mecanism care îl protejează de îmbătrânire. Este vorba calitățile unui receptor care, în reacție cu alte substanțe, acționează în acest fel.

Echipa de specialiști a realizat experimente pe eternii șoareci de laborator și a descoperit o funcție până acum necunoscută a unui tip de receptor numit CB1 – receptor canabinoid (receptor al compușilor de tip canabinoid). Acesta formează legături cu mai multe substanțe, între care, spre exemplu, THC-ul (substanța activă din canabis) sau endocanabinoizii din sistemul nostru nervos. Despre receptor, așadar, se știa că este responsabil de efectul hașișului sau marihuanei, dar, se pare că dincolo de potențialul său de dependență, acest compus are un rol în degenerarea creierului (mai exact, în protejarea în fața degenerării). În cazurile în care, prin tehnologia ce permite modificarea genetică, acest receptor a fost închis, oamenii de știință au constatat o îmbătrânire mult mai rapidă a creierului șoarecilor testați.

Astfel, studiul realizat de echipele celor două universități abia întredeschide ușa înspre descoperirea cauzelor primare ale îmbătrânirii. Cercetătorii spun că pot face o paralelă clară între ce anume s-a întâmplat cu creierele șoarecilor testați în acest studiu și ce s-ar întâmpla în creierul uman. Din acest motiv, ei susțin fără echivoc că sistemul endocanabinoid ar deține un mecanism protector în fața procesului de îmbătrânire a creierului. Cercetările vor continua și se vor diversifica, pentru că oamenii de știință vor să înțeleagă mai bine mecanismul prin care receptorii de tip CB 1 protejează creierul de procese inflamatorii și, poate, în viitor, să descopere noi tratamente pentru diversele afecțiuni ale creierului cu care se confruntă omenirea.

 

Sursa și foto: ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger