Credincioşi se aleg dintre persoanele intuitive

1

Pentru mulţi oameni, a crede în Dumnezeu este rezultatul intuiţiei că o divinitate binevoitoare veghează asupra lor. Un nou studiu observă că instinctele pot fi foarte importante în a determina cine merge la biserică în fiecare duminică şi cine evită strana- oamenii care sunt mai intuitivi în modul de gândire şi de luare a deciziilor sunt mai predispuşi să creadă în Dumnezeu decât cei care îşi rumegă deciziile.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universtatea Harvard, sugerează că diferenţele în materie de stil de gândire pot influenţa credinţele religioase. “Unii spun că credem în Dumnezeu pentru că intuiţiile noastre legate de cum şi de ce se întâmplă lucrurile ne conduc la depistarea unui scop divin aflat în spatele evenimentelor obişnuite care nu au cauze umane evidente”, spune pentru publicaţia Livescience cercetătorul Amitai Shenhav, unul dintre autorii studiului. “Asta ne-a făcut să ne întrebăm dacă tăria credinţei unui individ este influenţată de cât de mult se încrede el în intuiţiil sale naturale şi, prin comparaţie, de reflectarea asupra acestor instincte primare”.

Shenhav şi colegii săi au încercat să răspundă la această întrebare într-o serie de experimente, care au inclus şi un test de matematică. Au observat că subiecţii care au mers pe mâna intuiţiei în cadrul acestui test erau de 1,5 ori mai setaţi să creadă în Dumnezeu decât cei care au dat toate răspunsurile corecte. Într-un alt studiu, 373 de participanţi au fost îndemnaţi să scrie un paragraf în care să spună dacă şi-au folosit cu succes intuiţia sau judecata atunci când au dat un răspuns. Cei care au invocat experienţa intuitivă au fost mai înclinaţi să spună că cred în Dumnezeu după experiment, sugerând că declanşarea gândirii intuitive sporeşte credinţa.

Cercetătorii spun că intuiţia şi judecata nu trebuie considerate una mai importantă decât cealaltă. “Intuiţiile sunt importante, la fel cum şi judecata este importantă”, spune un alt cercetător de la Harvard, David Rand, “şi vrei să obţii un echilibru între cele două. Unde te poziţionezi pe acest spectru afectează cum va arăta credinţa ta în Dumnezeu”.

 

Sursa: Livesicence


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger