Creativitatea văzută prin obiectiv, cu Alex Gâlmeanu

0

Alex Gâlmeanu împărtăşeşte, la Lobul Creativ, gândurile lui despre creativitate. Alex este genul de fotograf pentru care aparatul de fotografiat este o extensie a corpului. Poate şi pentru că de doi ani de zile îl poartă încontinuu cu el. Din punctul lui de vedre, noţiunea de creativitate, în fotografie, trebuie înţeleasă într-un anumit context – acela că prin obiectivul aparatului de fotografiat lumea este surprinsă într-o ipostază statică.

Un fotograf poate maximum să surprindă un moment din realitate, el practic citează realitatea. „Rezultatul, în sine, ar putea fi original, dar niciodată elementele nu sunt originale,” spune Alex. Şi atunci unde mai este loc de creativitate, ar fi o întrebare normală. Raspunsul vine la fel de natural, cheia fiind să aduni elemente din domenii cât mai diferite pe care să le surprinzi într-o fotografie cât mai greu de reprodus. Astfel, poţi fi sigur că fotografia ta are valoare şi că va dura în timp. De asemenea, aflăm că şi în fotografie creativitatea se poate antrena, ea fiind o evolutie: „poţi să construieşti cumva pe ea, în virtutea în care îţi construieşti experienţa.” În acelaşi timp, dacă foloseşti această experienţa „într-un sens în care te înfranează”, Alex îţi recomandă că este mai bine să uiţi tot ce ai invăţat şi să experimentezi.

Despre aparatul de fotografiat, Alex explică ca este o personalitate în sine. De cele mai multe ori este privit ca un intrus. Atât fotograful, dar mai ales subiectul – dacă este vorba de oameni – trebuie să se acomodeze cu prezenţa lui. Tocmai din acest motiv dimensiunea şi complexitatea aparatului şi obiectivului influenţează, de obicei, atitudinea celor din jur. Depinde de mediul în care fotografiezi şi de abilitatea fiecarui fotograf de a se integra in peisaj. Şi aici se vede, cel mai adesea, diferenţa dintre un fotograf profesionist şi unul amator. Aceasta constă în educatie şi experienţă. De altfel, când plăteşti un fotograf, îl plăteşti pentru tot ce a învăţat până în momentul în care el face click pentru fotografia pe care ai comandat-o. Acestea ar fi, pe scurt, cateva din punctele atinse de Alex Gâlmeanu în discuţia cu Cristi Lupşa, la Lobul Creativ. Puteţi urmări discuţia, în întregime, mai jos:

şi aici:

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger