Creativitatea înseamnă să gândești în afara cutiei. La propriu

0

Angajații sau elevii aud de multe ori îndemnuri precum “gândește în afara cutiei” atunci când vine vorba de găsirea unei soluții creative la o problemă. Un nou studiu arată că a lucra la propriu în afara unei cutii stârnește pe bune spiritul creativ.

În prima parte a studiului, care urmează să apară în jurnalul Psychological Science, cercetătorii au supus 102 studenți unui test în care aceștia au primit trei cuvinte fără legătură între ele și au fost îndemnați să spună un cuvânt asociat cu fiecare dintre ele. Înainte de a primi această sarcină, studenții au fost împărțiți în trei grupuri. Membrii unuia dintre grupuri au fost puși să execute sarcina în cutii de 1,5/1,5 metri, cei din alt grup au fost plasați în afara cutiilor iar membrii celui de-al treilea grup au dat testul într-o sală în care nu se afla nici o cutie. Nici unul dintre ei nu știau ipoteza din spatele cercetării.

Cercetătorii nu au observat nicio diferență între prestația subiecților din interiorul cutiei și cei care n-au avut de-a face cu nici o cutie. În schimb, participanții care au stat în afara cutiei s-au descurcat mult mai bine la test. Rezultatele au rămas aceleași chiar și după probarea sentimentelor de initimitate și claustrofobie generate de statul în cutie. Cercetătorii au mai observat și că “a gândi în afara cutiei” la nivel mental – alegând diferite trasee cu un avatar computerizat – sporește creativitatea. În unele cazuri, cred ei, ar putea fi îndeajuns ca un individ să interioreze pur și simplu o astfel de metaforă decât să o exprime fizic.

Sursa: ars technica

Foto: Flickr/Lel4nd


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger