Creasta de oţel care cântă

0

Locuitorii capitalei Marii Britanii ar putea fi uimiţi, speriaţi sau încântaţi de obiectul de artă răsărit în “ograda” londoneză. Arată ca o creastă gigantică de oţel, dar, totodată, cântă; este o sculptură realizată de artistul Luke Jerram, care a vrut să îmbine mai multe tipuri de senzaţii în această lucrare.

 

 

Creaţia se numeşte Aeolus şi este o arcă realizată din 310 tuburi de oţel şlefuit, care conduc prin ele vântul şi lumina în aşa fel încât să creeze o experienţă multi-senzorială pentru toţi cei care stau dedesubt. Pentru a respecta tradiţia punk-rock a Londrei, sculptura arată, mai ales de la distanţă, ca o creastă sau coamă uriaşă, metalică, ieşind îndrăzneaţă direct din iarbă. Dar, în ciuda tuturor denumirilor care i se pot da lucrării, ea este, în esenţă, o harpă, spune artistul creator. Mai exact, o harpă eoliană, la care cântă vântul şi care şi-a căpătat numele după zeul grec al vânturilor, Aeolus.

Între tuburile uriaşe de oţel, artistul a pus corzi care vibrează şi ele; laolaltă cu sunetele scoase de tuburi şi cu alte mici detalii imaginate de artist, harpa oferă ascultătorilor o experienţă sonoră ireală, dacă aceştia se află exact sub arcă. În prezent, sculptura se află expusă la Canary Wharf, Londra, unde va sta până pe data de 10 mai. Aşa că, dacă sunteţi prin zonă sau aveţi planuri de vizitat Londra, ar merita să testaţi senzaţiile sonore oferite de acest instrument unic.

 

 

 

Sursa şi foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger